Krivokapić: Dešavanja na Cetinju su nelegitimni i vaninstitucionalni pokušaj opozicije da destabilizuje Crnu Goru

Krivokapić je rekao da je cilj netolerantnog pristupa koji je, kako je naveo, nametnut od predstavnika bivše vlasti, da se prelije na građane i postane poželjan model destruktivnog, anarhističkog ponašanja.

23687 pregleda 301 reakcija 42 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Dešavanja na Cetinju bila su još jedan nelegitimni i vaninstitucionalni pokušaj snaga opozicije da destabilizuje Crnu Goru i uspori njen hod ka pravnoj i državi socijalne pravde i sigurnosti, ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, sastao danas u Vili Gorica sa ministrom za savezne i evropske poslove njemačke pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Štefanom Holthof Fertnerom.

“Govoreći o posljednjim dešavanjima na Cetinju, sa kojima je upoznata šira, evropska javnost, premijer je kazao da je to bio samo još jedan nelegitimni i vaninstitucionalni pokušaj snaga opozicije da destabilizuje Crnu Goru i uspori njen hod ka pravnoj državi, državi socijalne pravde i sigurnosti”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je rekao da je cilj netolerantnog pristupa koji je, kako je naveo, nametnut od predstavnika bivše vlasti, da se prelije na građane i postane poželjan model destruktivnog, anarhističkog ponašanja.

“Ali građani prepoznaju i motive i ciljeve i ishode takvog ponašanja, i čvrsto vjerujem da će Crna Gora za nekoliko godina biti drugačija, istinski evropska država”, poručio je Krivokapić.

On je istakao da političke i normativne reforme mora da prati i ekonomska reforma i preporod.

Crna Gora, kako je kazao Krivokapić, očekuje od Njemačke, kao strateškog partnera, nova ulaganja i investicije, naročito u oblastima zelene ekonomije i čiste energije.

Kako je saopšteno, on je pozdravio izvanredne bilateralne odnose koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i nivoima.

“O čemu najbolje svjedoči i razgovor između premijera i njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u ime Njemačke još jednom iskazala punu podršku reformskom, evropskom putu Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je naglasio da je Vlada u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima.

U Crnoj Gori je, kako je rekao, sazrela snažna politička volja za beskompromisnu, institucionalnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu vladavine prava.

“S obzirom da je prvi put u istoriji Crne Gore jedna vlast smijenjena demokratskim, izbornim putem, možemo reći da se, u političkom smislu, Crna Gora oslobodila”, naveo je Krivokapić.

Kako je kazao, demokratija i pluralizam tek treba istinski da zažive u svim segmentima, glavama i porama crnogorskog društva.

Krivokapić je istakao da Crna Gora mora da “prodiše pravdom, demokratijom i tolerancijom”.

“Prethodnici su govorili o „suživotu“, naš cilj je korak dalje - prožimanje različitosti kroz istinski proces inkluzivnosti. Zato je moja želja i moja odluka bila da Vlada bude ekspertska, Vlada stručnjaka, Vlada građanske orijentacije”, rekao je Krivokapić.

To je, kako je naveo, bila istorijska potreba svih građana Crne Gore.

Holthof Fertner rekao je da sasvim razumije reformski momenat u kojem se nalazi Crna Gora, kao i sve probleme sa kojima se suočava ekspertska Vlada Krivokapića.

“Put kojim ste krenuli je naporan i dug, ali je impresivno što idete njim. Bez pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ni Unija nije potpuna”, poručio je Holthof Fertner.

Bonus video: