Knežević Perišić: Patriotsko–komitski savez na udaru tužilaštva i policije

"Državno tužilaštvo je odlučno u namjeri da sam počinila krivično djelo organizovanja protesta na Bogetićima i kršenja zdravstvenih mjera. U potpunosti sam na saslušanju odbacila te optužnice"

12130 pregleda 90 reakcija 38 komentar(a)
Perišić Knežević i Belada, Foto: Svetlana Mandić
Perišić Knežević i Belada, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednica Patriotsko-komitskog saveza (PKS), Tatjana Knežević Perišić, kazala je da Državno tužilaštvo namjerava da po svaku cijenu kazni, ne samo nju kao predsjednicu PKS-a, već sve učesnike protesta koji je organizovan u aprilu ove godine.

"Državno tužilaštvo je odlučno u namjeri da sam počinila krivično djelo organizovanja protesta na Bogetićima i kršenja zdravstvenih mjera. U potpunosti sam na saslušanju odbacila te optužnice. Pozvala sam građane na mirni građanski protest 8. aprila zbog namjere Vlade da usvoji izmjene odluke o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom i izmjene Zakona o registru i prebivalištvu, ali je nas policija zaustavila i na teritoriji naše opštine nas je spriječila da se slobodno krećemo. Svi naši članovi koji smo ostali tamo, nas manje od pedesetak, kada smo krenuli put Podgorice držali smo distancu, nosili maske i rukavice i poštovali zdravstvene mjere", kazala je Knežević Perišić na konferenciji za novinare.

Kako je kazala krivičnu prijavu smatra udarom na PKS. Nije, kako je istakla, prihvatila predlog da uplati određena novčana u humanitarne svrhe i da tužilaštvo odustane od prijave, jer bi to značilo da priznaje krivicu koja, kako je kazala, ne postoji.

"Na istu našu prijavu, koju smo podnijeli Dragan Nikčević i ja, protiv mitropolita Joanikija, predsjednika Opštine i SO, Marka Kovačevića i Nemanje Vuković, da su 12. maja dok su važile iste zdravstvene mjere kršili iste, dobili smo od istog tužilaštva obrazloženje da to nije tačno. Postoje dvostruki aršini – mi se teretimo za nešto što nijesmo krivi", kazala je predsjednica PKS-a.

Istakla je da se ni jednoj partiji ne može osporiti pravo da politički djeluje, niti da organizuje mirne građanske proteste, kao i da ni jedna uredba ministarstva, koju nijesu prekršili, ne može biti iznad Ustava i konvencija o slobodi okupljanja.

Iako je, kako je istakla, tokom prethodne dvije godine bilo više kršenja mjera ni jedan predsjednik neke partije nije pozivan toliko puta u tužilaštvo i u policiju, kao ona. Ima, kako je istakla dva prekršajna naloga, a više puta su je pozivali i u policiju.

Advokat Nikola Belada, kazao je da čekaju optužni predlog i da će onda u sudskom postupku dokazati sve argumentovane navode koje je Knežević Perišić saopštila tužiocu.

"Ne znam ni za koje krivično djelo smo pozvani i u kom svojstvu... Tanja je telefonski pozvana kod tužioca, a nije dobila poziv. Očekujem optužni predlog i vjerujem da ćemo biti u prilici da dokažemo da je njeno postupanje bilo ispravno. Ovo što se ona poziva nije samo napad na nju, već na cijeli Patriotsko-komitski pokret, jer oni očigledno dostini smetaju i smatram da će zbog toga biti izloženi i dalje ovakvim i sličnim potezima“, istakao je Belada.

"Svi smo muslimani"

Belada je rekao da kao Cetinjanin ima obavezu da se javno pridruži svim sugrađanima koji su osudili psovke koje je njihov sugrađanin iznio na račun vicepremijera Dritana Abzovića, poručujući da su u tom slučaju svi muslimani.

“Niko nema pravo da ulazi u porodični život, niti da se obračunava preko porodice sa neistomišljenicima”, poručio je Belad.

Kazao je da ga je iznenadila izjava premijera Zdravka Krivokapića da je atak na imovinu počeo onda kad je formirana CPC, te da je riječ o NVO.

"Neshvatljivo je da tako nešto izjavi premijer države, jer valjda svi treba da budemo ravnopravni, a na državi je da poštuje međunarodne standarde i svima obezbijedi vjerske slobode i jednakost. Država je dužna da svakoj vjerskoj zajednici obezbijedi ravnopravnost i jednak tretman. Ovakvim izjavama dovesti u diskriminatorski, neravnopravan položaj jednu vjersku organizaciju, koja je registrovana po Zakonu o vjerskim organizacijama iz 1977. godine, koja je po novom Zakonu o vjerskim slobodama koji je usvojila i sadašnja Vlada upisana u skladu sa zakonskim procedurama. Ovo je teokratska država", kazao je Belada.

Bonus video: