Holthof Fertner: Mnogo toga ste učinili, to je signal da možemo imati povjerenja u vas i parlamentarizam

Istakao da Njemačka zagovara proces proširenja, te da smatra da su Crna Gora i Zapadni Balkan prirodno dio Evrope. „Istorijski i geopolitički ste dio EU i morate biti dio EU, ne bi bilo prirodno da bude drugačije“, poručio je

11401 pregleda 5 komentar(a)
Holthof Fertner i i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Holthof Fertner i i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Demokratska smjena vlasti pokazatelj je da u vašoj zemlji možete uspostaviti evropske trendove, poručio je ministar za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Njemačke Štefan Holthof Fertner.

On se tokom posjete Crnoj Gori sastao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Holthof Fertner je, kako piše u saopštenju, istakao da Njemačka zagovara proces proširenja, te da smatra da su Crna Gora i Zapadni Balkan prirodno dio Evrope.

„Istorijski i geopolitički ste dio EU i morate biti dio EU, ne bi bilo prirodno da bude drugačije“, istakao je Holthof Fertner.

On je primijetio da smjena vlasti kakva je bila 30. avgusta nije toliko uobičajena za područje Zapadnog Balkana.

„Mnogo toga ste učinili i čestitam vam na tome. Upravo je to signal da možemo imati povjerenja u vas i parlamentarizam. Na putu uspostavljnja evropskih vrijednostii vladavine parava, mi smo na vašoj strani - tu budite sigurni“, istakao je Holthof Fertner.

Napominjući da spoljnu politiku Crne Gore definišu tri stuba - evroatlanske integracije, evropske integracije i regionalna saradnja Bečić je, saopštili su iz Skupštine, kazao da je upravo Crna Gora najdalje odmakla na putu pristupanja, te da evropsko usmjerenje države podržava najveći broj građana.

Dodao je da je vlast na izborima smijenjena mirno i demokratski, što nije tako uobičajeno za prostor Balkana, te da su uslijedili očekivani izazovi u dijelu kohabitacije vlasti.

„Nova vlast je potvrdila da ono što smo potpisali u potpunosti živi i na djelu. Crna Gora u ovom trenutku ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije“, istakao je Bečić.

U razgovoru sa Holthof - Fertner naveo je da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose na najvišem nivou, te da je Crna Gora zahvalna što je Njemačka i u periodu kovid krize promovisala politiku proširenja, ne zaboravljajući Zapadni Balkan.

Štefan Holthof Fertner, Aleksa Bečić
foto: Skupština Crne Gore

"On je zahvalio SR Njemačkoj na doprinosu u realizaciji investicionog plana za Zapadni Blakan, jer, kako je istakao, time se stvara šansa da građani osjete evropske benefite i prije samog pristupanja. Crna Gora, kako je naveo, nema bilateralnih problema sa zemljama regiona, što je u tom dijelu čini neopterećenom. Bečić je naglasio značaj građanskog političkog koncepta, te ponovio koliko je važno pronaći snagu za prevazilaženje podjela", kazali su iz Skupštine.

„Vjerske, nacionalne, ili druge različitosti moraju biti naša snaga, a ne slabost“, kazao je Bečić.

Zahvalio je Njemačkoj na pomoći koju je u ljudstvu i sredstvima pružila Crnoj Gori u periodu kovid krize i izrazio sasjećanje zbog žrtava koje je Njemačka imala usled obilnih poplava koje su pogodile zapad zemlje, a u kojima su najteže pogođene pokrajine Rajna Palatinat i Sjeverna Rajna Vestfalija. U poplavama je poginulo najmanje 180 osoba, dok se na stotine i dalje vodi kao nestalo.

Bečić je nakon sastanka organizovao svečani ručak za delegaciju Njemačke kome su, pored ministra prisustvovali i Nj.E. Robert Veber, ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Ludger Siemes, rukovodilac odjeljenja za Evropu i međunarodne poslove u državnoj kancelariji Vlade savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Maksimilian Dieter, lični referent ministra, Eva Maria Durstevitz-Mal, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić, kao i savjetnici predsjednika Skupštine - Vuk Janković, Sandra Radević i Dubravka Joksimović.

Bonus video: