Radulović: Crna Gora ostaje dosljedna miru i stabilnosti u regionu, evropskim vrijednostima i članstvu u EU

"Uprkos teorijama o zamoru od proširenja i skepticizmu, evropska integracija i kontinuitet demokratskih reformi u kontekstu regiona, dio su puta na kome je podrška EU veoma značajna", istakao je Radulović

1094 pregleda 1 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Crna Gora, ostaje dosljedna miru i stabilnosti u regionu, evropskim vrijednostima i glavnom vanjskopolitičkom cilju - članstvu u Evropskoj uniji (EU), saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Radulović učestvovao na događaju "Pridruživanje država Zapadnog Balkana Konferenciji o budućnosti Evrope" u Solunu na poziv alternativnog ministra vanjskih poslova Grčke.

"Uprkos teorijama o zamoru od proširenja i skepticizmu, evropska integracija i kontinuitet demokratskih reformi u kontekstu regiona, dio su puta na kome je podrška EU veoma značajna", istakao je Radulović.

Jedan od načina za bolje razumijevanje je, kako je naveo, učešće zemalja kandidata na Konferenciji o budućnosti Evrope koja može biti važno političko oruđe u dinamici proširenja, forum za dijalog, ali i prostor gdje će zemlje kandidati pronaći rješenja za izazove ostvarujući ciljeve iz evropske agende.

"Kontinuirana saradnja i dijalog između evropske strane i onih koji pregovaraju jedan je od važnih elemenata cjelokupnog procesa proširenja", zaključio je Radulović.

Iz MVP su naveli da su "potvrđujući posvećenost procesu evropske integracije, učesnici istakli da EU i zemlje Zapadnog Balkana dijele zajedničku budućnost, te da će pridruživanjem zemalja regiona, EU postati snažnija i otpornija zajednica".

"Ovaj događaj bio je takođe prilika za afirmaciju dosadašnjeg napretka Crne Gore u pregovaračkom procesu, kao i za diskusiju o budućim izazovima na planu evropske integracije. Sastanku su prisustvovali državni sekretar u MVP Slovenije, Gašper Dovžan, u svojstvu zemlje predsjedavajuće Savjetom EU i šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana. Nakon konferencije, učesnici su posjetili izložbu povodom obilježavanja 40 godina od pristupanja Grčke Evropskoj ekonomskoj zajednici", piše u saopštenju MVP.

Iz tog Vladinog resora su poručili da je "Konferencija o budućnosti Evrope" ponudila građanima EU jedinstven javni prostor za otvorenu raspravu o prioritetima i izazovima, šaljući jasnu i nedvosmislenu poruku da su vrata institucija EU otvorena.

Bonus video: