Demokrate: Da li URA poručuje da je dogovor i stabilizacija parlamentarne većine loša stvar?

Navode da o principijelnosti GP URA najbolje svjedoči primjer da su prije samo nekoliko dana tvrdili da podržavaju dogovore dva najveća subjekta a da sada, kad je DF pristao na rekonstrukciju Vlade, stiže napad

40761 pregleda 640 reakcija 208 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Apsolutno ćemo biti čuvari sporazuma čiji smo idejni tvorci i autori svakog slova Sporazuma nastalog u kabinetu predsjednika Demokrata, jer je taj Sporazum za Demokrate zakon, i nećemo dozvoliti nikom da jeftine političke poene kapitalizuje putem spinova i najjeftinijih mogućih politikantskih igrica kojima pokušavaju zasluge prigrabiti za sebe

To su saopštili iz Demokratske Crne Gore reagujući na navode GP URA da su Demokratskom frontu i Demokratama fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Isto, dakle, kao u slučaju Cetinja: boriti se da do ustoličenja ne dođe, a onda neistinama stvarati krivu sliku u javnosti koja ama baš nikako ne odgovara stvarnim događajima", kazali su.

Iz Demokrata su pitali "da li URA poručuje da je dogovor i stabilizacija parlamentarne većine loša stvar za Crnu Goru".

Navode da o principijelnosti GP URA najbolje svjedoči primjer da su prije samo nekoliko dana tvrdili da podržavaju dogovore dva najveća subjekta a da sada, kad je DF pristao na rekonstrukciju Vlade, stiže napad.

"I to od onih koji su sa DF pisali jednu i drugu verziju tužilačkih zakona. Kisjelost koja se jednostavno ne može ne primijetiti svjedoči propaloj nadi GP URA da će neko drugi preuzeti krivicu za rušenje Vlade, dok bi se oni u tom slučaju mogli izmigoljiti a ipak ostvariti cilj. Žalimo slučaj. Koliko stoje optužbe da smo gladni fotelja najbolje objašnjava to da dolaze od onih koji su sa četiri mandata zaposjeli sve što je bilo moguće, i pozapošljavali koga god su imali. Demokrate su, kažu, “gladne fotelja”, a jedni smo od 37 poslanika koji od početka podržavaju Vladu, a niti jedno ministarstvo. Nemojmo, partneri, preočigledno je", poručuju Demokrate.

Kao još jedan argument navode zaokret povodom Tužilačkog savjeta.

"Dok mi mjesecima pričamo da se tu stvari moraju uraditi bez greške tako što će biti izabrani nepartijski ljudi, URA nas optužuje da opstruiramo, a sad kad je i to na putu da bude u najkraćem roku gotovo, sad je to odjednom kalkulacija? Pa partneri, da nije presmiješno bilo bi tužno i to mnogo tužnije od vaših izliva ljubavi vašem, kako sami rekoste, bratu Katniću. Koliko su tek fantazmagorične optužbe da dogovor Demokrata i DF-a šteti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije najbolje govori najveći izazov koji je ova zemlja imala u poslednjih nekoliko godina: ustoličenje na Cetinju. Procjena situacije, čvrstina, spremnost, sposobnost i snaga su bili naši, a šta je osim opstrukcija cijele akcije bilo URA-ino u cijeloj gunguli, građani su vidjeli sami. Ostala je samo jedna nepoznanica, ko je više žalio zbog uspješne akcije, URA ili Veljović, DPS ili vaši odbornici i potpredsjednici, koji su javno podržali stavove DPS-a i glasali za njihove predloge u cetinjskom Parlamentu", tvrde Demokrate.

Postavljaju pitanje "zar jača i stabilnija Vlada upravo ne bi odgovarala onima koji su odlučni da se bore protiv kriminala i korupcije", te čemu onda "ova kisjelost, partneri, ukoliko treba da dobijemo stabilnu Vladu, bez trzavica, prijetnje rušenjem i slično? Ili je ipak nešto drugo prioritet a borba protiv kriminala samo marketing za javnost?".

Poručuju da je priča da se može boriti protiv kriminala iz pozicije slabe i neizvjesne Vlade za djecu predškolskog uzrasta.

"Konačno, optužuju nas oni koji su svog druga, Simijanovića, predstavili kao specijalnog izaslanika Sjedinjenih američkih država da bi 37 poslanika većine izbacili iz Vlade Crne Gore. Sad, kada se i taj aspekt ruši na način što se Vlada osnažuje i stabilizuje da radi u punom kapacitetu, sad nam ne valja? Partneri, saopštenje vam prosto vrišti nelogičnostima, ljutinom, a na momente i teškim licemjerjem. Za kraj, u potpunosti se slažemo da Crna Gora mora biti evropska, građanska i ekološka država. I u tom cilju predlažemo da se, uz našu punu podršku dakako, prihvatite posla u ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine, jer ne vidimo kako to kao partija zelenih kanite obaviti iz sektora bezbjednosti, a žao nam je da vaši potencijali ne dođu do izražaja jer smo mi malo društvo velike zapuštenosti i potreban nam je svaki sposoban čovjek. Takođe, iz svega ovoga proizilazi zaključak, ako Demokrate, SNP, Prava, DF nemaju većinu, onda je ima Ura sa DPS. Pa sa srećom drugari", piše u reagovanju.