šokirana scenama bijesa, straha i podjela koje je vidjela

Rajnke: Vlast da ispuni i održi obećanja koja su dali prije godinu, opozicija da radi u javnom interesu

"Posljednja dešavanja trebalo bi da budu poziv za buđenje za sve one koji jednostavno žele mir i prospertitet“, kazala je Rajnke

61864 pregleda 424 reakcija 132 komentar(a)
Rajzing Rajnke, Foto: Twitter/USAmbMNE
Rajzing Rajnke, Foto: Twitter/USAmbMNE

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, ocijenila je da od nosilaca lista vladajuće većine, Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, traže da ispune i održe obećanja koja su dali prije godinu – da zadrže Crnu Goru na euroatlantskom kursu, a od predsjednika Mila Đukanovića i drugih opoziocionara da političke razlike stave po strani i rade u javnom inetresu.

"Moja poruka je i za vlast i opoziciju – želim da naglasim da je euroatlantska budućnost put koji ste svi izabrali... Nađite oblasti u kojima možete da napredujete, kao zajednički cilj. Izbjegavajte pitanja koja će izazvati dugoročnu polarizaciju i podići tenzije”, kazala je Rajnke tokom predstavljanja studije Digitalnog forenzičkog centra “Uloga Rusije na Balkanu: Slučaj Crne Gore”.

Rajnke je saopštila da SAD od nosilaca lista vladajuće većine, pored zadržavanja Crne Gore na euroatlantskom kursu, traže i da održavaju važne stubove vanjske politike i da sprovode reforme neophodne za evropski put.

"Posljednja dešavanja trebalo bi da budu poziv za buđenje za sve one koji jednostavno žele mir i prospertitet“, kazala je Rajnke.

Ona je naglasila da je bilo očigledno tokom posljednjih dešavanja koja su pratila ustoličenje mitropolita Joanikija, da polarizacija i podjele rastu u Crnoj Gori, navodeći da je to brine zbog euroatlantske budućnosti zemlje.

Ambasadorka je istakla da su je šokirale scene bijesa, straha i podjela koje je vidjela:

"Nisam vjerovala da je ova država došla do tako opasne tačke i bojim se da je Rusija sa svojim političkim i religijskim zastupnicima iz zemlje i regiona pronašla plodno tle u dubokoj podijeljenoj Crnoj Gori uz pomoć kojih će da udalji zemlju od euroatlantske budućnosti. Prijatelji, ne smijemo dozvoliti da se to desi", kazala je ambasadorka SAD-a.

Ona je naglasila da svi znaju da će članstvo u Evropskoj uniji “donijeti svjetliju budućnost”, te da bi zato građani trebalo da traže od političkih lidera rješenja radije nego retoriku.

Istakla je da fokus treba da bude na ekonomiji, obrazovanju i stavljanju pandemije pod kontrolu, a ne na politici:

“Fokus ne treba da bude na pitanjima koja dijele, poput popisa, koji zagovaraju oni koji se nadaju da će dodatno da podijele narod na nas i njih, ko god to bio. Njihov dobitak je gubitak ove države".

Ona je ocijenila da SAD podržavaju uspostavljanje dijaloga vlasti, opozicije i civilnog sektora koji bi vodio državu prema zapadnom putu.

Preporučujemo za Vas