Abazovićev kabinet: Nacrt zakona o porijeklu imovine do 15. oktobra

Zakon će biti "kompilacija propisa iz nekoliko različitih državnih sistema", usaglašen sa evropskom praksom i zakonima koji se primjenjuju u zemljama EU, saopšteno je iz kabineta vicepremijera

29281 pregleda 1437 reakcija 118 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Radna grupa za izradu Nacrta Zakona o porijeklu imovine priprema normativna rješenja uz stručnu pomoć međunarodnih eksperata iz Velike Britanije, Italije i Slovenije i Radna grupa će imati nacrt tih rješenja do 15. oktobra, kada će tekst ići na javnu raspravu, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Istakli su da je Zakon o porijeklu imovine jedan od najvažnijih šrafova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Njegovo usvajanje će biti snažan zamajac u suzbijanju kriminalnih grupa, otkrivanju javnih funkcionera koji su imovinu stekli kroz korupciju, ali i jedan od najznačajnijih iskoraka sveukupnih reformi koje se tiču vladavine prava i evropskih integracija Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Navodi se da će Zakon biti "kompilacija propisa iz nekoliko različitih državnih sistema", usaglašen sa evropskom praksom i zakonima koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije.

„Usvajanje i primjena Zakona o porijeklu imovine građanima će jasno staviti do znanja da se raskinulo sa prethodnom političkom praksom i da se krenulo u efikasniju borbu protiv korupcije, što će građanima donijeti veći osjećaj pravde, a državi ogroman korak naprijed u pregovorima sa EU“, navode iz Kabineta potpredsjednika Vlade.

Podsjetili su da je Zakon o porijeklu imovine jedan od sistemskih zakona koji su građanima obećani u Sporazumu koji su tri lidera pobjedničkih koalicija potpisali u septembru 2020. godine.

Bonus video: