Lekić: Podrška pravcu i duhu sporazuma DF-a i Demokrata

Lider Demosa kazao je, ipak, da ta partija neće glasati "nedovoljno proučene formule" nove vlade i državne vlasti, poučeni "prethodnim kombinacijama na neadekvatnim mjestima" i sa poznatim rezultatima

10118 pregleda 15 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik i poslanik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da ta partija podržava pravac i duh sporazuma Demokrata i Demokratskog fronta, kao novog pokušaja da se izađe iz stanja "dubokog poremećaja u funkcionisanju sistema" aktuelne vlasti.

Sa druge strane, kako je kazao, Demos izvjesno neće glasati "nedovoljno proučene formule" nove vlade i državne vlasti, poučeni prethodnim "kombinacijama na neadekvatnim mjestima" i sa poznatim rezultatima.

"Aktuelni pokušaji restauracije najgore, primitvno-ideološke, u krajnjem bratoubilačke tradicije iz 20. vijeka u Crnoj Gori, obogaćene propagandno-manipulatorskim tehnikama iz 21.vijeka, imaju vidljive uzroke."

"S jedne strane na djelu su potvrđene ekipe endemske korupcije i hibridnog režima – da upotrebimo međunarodne ocjene prethodne vlasti - koje u savezništvu sa uličnim eskadronima grčevito pokušavaju da destabilizuju zemlju. S druge strane imamo neizgrađenost ozbiljne i sa potrebnim autoritetom državne politike. Naravno, ne misli se ovdje na autoritet sile. Mislim na autoritet javnog djelovanja vlasti, državničke riječi i ozbiljnih poruka sa pozicija savremenih demokratskih principa i pouka iz crnogorske tradicije", saopštio je Lekić.

Ocijenio je da su nedavni događaji na Cetinju 4. i 5. septembra primjer jednog i drugog.

"Tih dana, na Cetinju, pored pristojnih građana sa legitimnim pravom na izražavanja protesta, okupio se krem crnogorske korupcije koji je opljačkao, a sistemom 'Koverte' i javno obrukao ovu zemlju, sada nastojeći da nasilno destabilizuje ustavni poredak države. Paralelno sa nivoa vlasti bilo je danima pregršt šarlatanskih i kontradiktornih izjava, da bi se u noći nastavila nedopustiva neozbiljnost, sa na kraju objavljenim podvigom da je u 4:30 sata ujutro definisana strategija i kako je javljeno - uspostavljen jedinstveni sigurnosni sistem", dodaje Lekić.

Crnoj Gori se, kako je kazao, "ne piše se dobro" ako se nastave te dvije dominantne tendencije.

"Ako, umjesto konstituisanja ozbiljne, kredibilne, antikorupcionaške crnogorske opozicje, Đukanović kao privatni biznismen, političar, crkveni reformator, akter mnogih domaćih i međunarodnih afera postane, uz potvrđene političke i medijske posluge oko njega, postane ono što se grčevito trudi - vođa političke opozicije u zemlji. I ako, s druge strane, crnogorska vlast bude umjesto ozbiljne državne vizije, evropskih reformi i istinske dekriminalizacije društva - konfuzno tržala za problemima i pred požare spašavala državu pojavom nekog božanskog proviđenja pred zoru", navodi Lekić.

Poručio je da je aktuelnoj vlasti potrebno više ozbiljnog rada i manje medijskih promocija.

"DEMOS podržava pravac i duh sporazuma Demokrata i Demokratskog fronta kao novog pokušaja da se izađe iz stanja dubokog poremećaja u funkcionisanju sistema aktuelne vlasti. Sve političke snage imaju veliku odgovornost pred građanima da između novog pokušaja i potencijalno starih obmana doprinesu konačno racionalnim rješenjema u korist države".

"DEMOS ni u narednom periodu neće podizati svoju cijenu korišćenjem otrcane, ucjenjivačke i politički provincijke fraze 'ako imate bez nas 41 poslanika slobodno fomirajte vladu', već će aktivno i ozbiljno učestvovati u traženju najboljih rješenja kako bismo konačno pokrenutim evropskim reformama odgovorili očekivanjima građana. S druge strane, izvjesno nećemo glasati nedovoljno proučene formule nove vlade i državne vlasti, pritom poučeni prethodnim kombinacijama na neadekvatnim mjestima i sa poznatim rezultatima. Svi treba da smo svjesni izazova novog pokušaja, posebno činjenice da treće popravne šanse neće biti", zaključio je lider Demosa.

Bonus video: