Šefa države ugrozili odlaskom na Cetinje?

Policiji upućena inicijativa da se preispita ponašanje službenika iz pratnje predsjednika države zbog prisustva visokorizičnom skupu u Prijestonici

61204 pregleda 450 reakcija 93 komentar(a)
Đukanović sa suprugom na Cetinju, Foto: Boris Pejović
Đukanović sa suprugom na Cetinju, Foto: Boris Pejović

Vrhu Uprave policije upućen je predlog - inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata iz pratnje predsjednika države Mila Đukanovića, kako bi se utvrdilo da li su napravili profesionalni propust i ugrozili njegovu bezbjednost zbog toga što su 4. i 5. septembra dozvolili da štićena ličnost bude na Cetinju, koje je tada bilo označeno kao visokorizična zona.

”Vijesti” saznaju da su službenici policije iz Đukanovićeve pratnje već dostavili izjašnjenje šefu Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata Milošu Rakonjcu u kojem su odgovorili na dva ključna pitanja - da li su predsjednika države upozorili da ne bi trebalo da ide u Prijestonicu, te da li su o tome, u koje vrijeme i na koji način obavijestili šefove u vrhu UP. Nakon predloga - inicijative neposrednog rukovodioca Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, trebalo bi da se odluči da li će Disciplinska komisija MUP-a pokrenuti postupak protiv službenika policije zaduženih za bezbjednost predsjednika države, zbog teže povrede službenih dužnosti.

Zakonom o unutrašnjim poslovima predviđeno je da su teže povrede službene dužnosti, između ostalog, izdavanje ili izvršavanje naređenja kojim se protivpravno ugrožava bezbjednost lica ili imovine, ponašanje koje narušava međusobne odnose policijskih službenika, nepreduzimanje ili nedovoljno preduzimanje mjera za bezbjednost lica, imovine i povjerenih stvari...

”Vijesti” su prošle sedmice tražile pojašnjenja od Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova kako se štićena ličnost - predsjednik države Milo Đukanović, 4. i 5. septembra, obreo na Cetinju u visokorizičnoj zoni, ali i uzavreloj atmosferi zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Iz MUP-a i UP nije stigao ni odgovor da li je vrh policije i Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata bio upoznat da Đukanović dolazi na Cetinje, kao ni to da li je njegova pratnja dobila odobrenje i instrukcije kako da štićenu ličnost čuvaju ili su na svoju ruku, mimo policijskih procedura, otišli u Prijestonicu. Đukanović i njegova supruga Lidija u pratnji službenika UP iz svog obezbjeđenja, u subotu 4. septembra u popodnevnim časovima, stigli su na Cetinje, nakon čega je predsjednik prošetao centrom grada, a potom u večernjim časovima s funkcionerima DPS-a i simpatizerima sjedio u “Gradskoj kafani”.

Predsjednik države je prije najavljenog ustoličenja, poručio da će 5. septembra doći na protest u Prijestonici, ako Srpska pravoslavna crkva ne odustane od najavljenog vjerskog čina u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je paralelno pozivao građane da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnosti i multietničkog sklada.

Kada je stigao na Cetinje, međutim, ponovio je da ustoličenje treba obaviti na drugom mjestu.

”Kao što znamo, ta crkva ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Podgorici, tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu da to rade na silu, da to rade uz ugrožavanje slobode i prava građana Prijestonice. To nije dobar pristup. Čak i kada bi to nekome pošlo za rukom, on bi se ovdje uvijek morao osjećati kao neko ko je nasilno ostvario neku svoju želju, neko ko je silovao na neki način Prijestonicu i njene građane”, poručio je tada Đukanović.

Narednog dana, kada su u gradu satima trajali nemiri građana, koji se nijesu mirili s tim da mitropolit Joanikije bude ustoličen na tronu Svetog Petra Cetinjskog, Đukanović je bio u predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju.

Bonus video: