Đukanović: Znamo da nema velike Srbije bez Crne Gore u njenom sastavu, iza ideje stoji Vučić

"Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu"

26082 pregleda 189 reakcija 161 komentar(a)
Đukanović, Foto: Luka Zeković
Đukanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da "velikosrpski nacionalizam želi da iskoristi geopolitičko preslagivanje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života".

On je gostujući na televiziji RTL kazao da je riječ o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu."

"Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru. To je u 90-im doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 ljudi. Sada, vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema "velike Srbije" bez Crne Gore u njenom sastavu", rekao je Đukanović.

Upitao ko stoji iza toga, rekao je "nema dileme, državni vrh Srbije".

Na pitanje da li konkretno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Đukanović je odgovorio:

"Naravno, državni vrh Srbije na čelu s njim. Poznato je da je ideja velike Srbije stara jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji. Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu", rekao je predsjednik Crne Gore.

Na pitanje "može li doći do sukoba pravih ozbiljnih u Crnoj Gori", naveo je:

"To ne zavisi samo od nas, kao što znate, nije se jednostavno iz Crne Gore nositi sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava da ostavari svoje geopolitičke interesa na zapadnom Balkanu koji su po definicij suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno".

Predsjednik Crne Gore je kazao i da ne misli da aktuelna vlast može u Crnoj Gori može vladati još tri godine.

"Jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake ka usvajanju evropskog sistema vrijednosti, ka članstvu Crne Gore Evropskoj uniji. Oni nisu u godinu dana ni na putu da dovedu ni jednog investitora. Naprotiv, nekoliko vrijednih investitora su potjerali iz Crne Gore. Plašim se da nije u pitanju samo neznanje. Plašim se da je ideja da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i na taj način lakše bila integrirana u srpski svijet. Vidjeli ste te slike od prije neki dan gdje je ta vlada nažalost svoje resurse stavila na raspolaganje veliko srpskom nacionalizmu i dala ogromnu količinu hemijskih sredstava policiji da bi zapravo zatrovala Cetinje. Da bi zatrovala ljude koji su se tamo okupili na mirnom protestu protiv ustoličenja SPC koja nema nikakakvo poštovanje ni za Crnu Goru ni za Crnogorce", rekao je Đukanović.

Na pitanje da li ima komunikaciju sa Vučićem i može li se se situacija rješavati na nivou predsjednika, odgovara:

"Dok je ta komunikacija bila moguća, jako sam se trudio da doprinesem konstruktivnom odnosu i održavao sam tu komunikaciju dok je to bilo moguće. Poslijednjih godinu dana to više nije moguće tako da te komunikacije nema, a umjesto tog asvakodnevno vidimo što nam se poručuje sa medijsko-političke scene Srbije. Nema nikakve sumnje, to je otvoreno neprijateljstvo i negiranje Crne Gore i negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta i mi smo u stanju potrebe da se odbranimo od te nove ofanzive".

Bonus video: