Ivanović na čelu Komisije za Cetinje

Konačna procjena postupanja bezbjednosnih službi trebalo bi da bude sačinjena i na osnovu izvještaja UP-a, MUP-a i ANB-a i proslijeđena Birou, Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Vladi

48479 pregleda 147 reakcija 29 komentar(a)
Zoran Brđanin i Dragan Ivanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Zoran Brđanin i Dragan Ivanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Ivanović (SNP) vodiće Komisiju za analizu rezultata operativnog usklađivanja organa obavještajno-bezbjednosnog sektora u vezi događaja na Cetinju.

On je potvrdio Vijestima da ga je Vlada formalno imenovala na to mjesto. Premijer Zdravko Krivokapić je na prethodnom sastanku sa vladajućom koalicijom predložio Ivanoviću da bude u Komisiji, u kojoj su i direktori Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Uprave policije (UP), Ministarstva odbrane (MUP) i savjetnik vicepremijera.

Komisija bi krajem sljedeće sedmice trebalo da završi izvještaj o postupanju bezbjednosnih službi uoči i tokom ustoličenja mitropolita MCP Joanikija 4. i 5. septembra, a nakon političkog osporavanja povjerenja ministru unutrašnjih poslova i direktoru policije. Komisija je formirana pri Birou za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi (BOK), kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Komisija bi konačnu procjenu postupanja bezbjednosnih službi i njihovih starješina trebalo da sačini na osnovu izvještaja UP-a, MUP-a i ANB-a u vezi događaja na Cetinju, saznaju Vijesti. Finalni izvještaj sa zaključcima biće zatim proslijeđen Birou, Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Vladi.

Dragan Ivanović rekao je Vijestima da će raditi na “sačinjavanju objektivnog izvještaja”.

Komisija je formirana nakon što je premijer otvorio pitanje povjerenja ministru Sergeju Sekuloviću i direktora UP-a Zoranu Brđaninu, čiju je smjenu planirao neposredno nakon ustoličenja nezadovoljan navodnim oklijevanjem u izdavanju direktiva policije. Sekulović je potvrdio u intervjuu Vijestima da je premijer tražio njegovu i ostavku Brđanina.

U slučaju da budu smijenjeni, Abazović je najavio da će uskratiti povjerenje Vladi, navodeći da stoji iza Sekulovića i Brđanina jer su sačuvali ustavni poredak.

Bonus video: