Vuković u Budimpešti: Ranijim izborima vratiti državu na pravi put

Gradonačelnik Podgorice istakao da je polarizacija crnogorskog društva u punom zamahu

9089 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković kazao je da se nadaju ranijim izborima, kako bi se Crna Gora vratila na pravi put.

Vuković je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, na poziv gradonačelnika Budimpešte Gergelja Karačonja učestvovao u radu međunarodnog Foruma "Izgradnja održivih demokratija."

On je tokom panel diskusije "Prevazilaženje tribalizma i pogubne polarizacije", govorio o političkim podjelama u Crnoj Gori i nedavnim dešavanjima na Cetinju. Panel je, kako navode iz Glavnog grada, okupio neke od vodećih stručnjaka iz te oblasti, a za cilj ima da istraži ne samo osnovne uzroke i opasne posljedice polarizacije, već i načine za prevazilaženje pomenutih podjela i "tribalnih sukoba".

Vuković je istakao da je polarizacija crnogorskog društva u punom zamahu, posebno s obzirom na posljednja dešavanja na Cetinju, te da se nada ranijim izborima.

„Nadamo se ranijim izborima, te da ćemo vratiti Crnu Goru na pravi put. Na ova pitanja ne treba gledati kao na lokalna, iz razloga što se ista polarizacija pojavljuje i u drugim balkanskim zemljama. Imamo partije koje su fokusirane na multnitetničku demokratiju, ljudska prava, dok sa druge strane postoje partije koje žele da vrate region ono što oni smatraju da su istorijski korijeni tog prostora,’’ kazao je Vuković.

Bonus video: