Kabinet Đukanovića: Ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru

„Tada je, iza leđa Patrijaršije u Beogradu, zagovarao autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, koju je mitropolit Amfilohije Radović donekle ostvario, a Patrijaršija Srbije nakon njegove smrti proljetos bez imalo respekta za svoga arhijereja jednostavno ukinula“, kaže se u saopštenju.

30487 pregleda 2542 reakcija 150 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je s puta evropskih integracija, saopšteno je iz Kabineta predsjednika države Mila Đukanovića.

Iz Kabineta predsjednika su kazali da se mitropolit Ilarion Alfejev, rukovodilac Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, u intevjuu za Televiziju „Rusija 24”, ponovo umiješao u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Kako su naveli, Ilarion je to učinio po ko zna koji put u posljednje vrijeme, slijedeći svjetovne ciljeve nespojive s misijom Hristove crkve,

„Svega par dana nakon ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, on je na približno isti način grubo zamijenio teze i cinično komentarisao nedavne događaje nasilnog ustoličavanja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ilarion time, između ostalog, dodatno potvrdio otvoreno priznanje Lavrova da Ruska crkva služi državnim interesima Rusije u inostranstvu.

„Potvrđuje se da su oni u odnosu na našu zemlju i anticrnogorski i antipravoslavni“, kazali su iz Kabineta predsjednika.

Ilarion se, kako su naveli, napadno trudi da se prikaže kao zaštitnik interesa ogranka SPC u Crnoj Gori.

Iz Kabineta predsjednika su podsjetili da je Ilarion u julu 2011. godine posjetio Podgoricu, kada je, kako su kazali, iza zatvorenih vrata imao susrete s najvišim crnogorskim zvaničnicima, na kojima je sasvim drugačije govorio o mogućem modelu ustrojstva SPC u Crnoj Gori.

„Tada je, iza leđa Patrijaršije u Beogradu, zagovarao autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, koju je mitropolit Amfilohije Radović donekle ostvario, a Patrijaršija Srbije nakon njegove smrti proljetos bez imalo respekta za svoga arhijereja jednostavno ukinula“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je evidentna i istovjetnost iskaza Alfejeva od 5. septembra prošle godine, takođe za TV „Rusija 24”, i Lavrova od prije nekoliko dana.

Kako su kazali iz Kabineta predsjednika, Alfejev je tada kazao da je „kanonska Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) dio SPC”, a ministar Lavrov je to isto ponovio 10. septembra u Sočiju.

Iz Kabineta su konstatovali da vrh Ruske crkve „uprkos tolikim provjerljivim istorijskim faktima da je bila u prošlosti liturgijski i kanonski sestra-crkva autokefalnoj Mitropoliji crnogorskoj – CPC, nasilno ukinutoj od Kraljevine Srbije 1918-1920. godine, poseže za revizionizmom, pokušavajući udovoljiti imperijalnim ambicijama aktuelne vlasti u svojoj zemlji, kao i velikosrpskim ambicijama Beograda.

„I da, uprkos blistavoj tradiciji prijateljskih odnosa, aktuelna ruska vlast i vrh Ruske crkve nastoje destabilizovati Crnu Goru i skrenuti je s puta evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Iz Kabineta predsjednika su, u odnosu na paralele koje Alfejev pravi između crkvenih pitanja u Crnoj Gori i Ukrajini, napomenuli da crkveno pitanje u Crnoj Gori nije nastalo sada, prije nekoliko godina, ili decenija

„Već da je prije jednog vijeka otvoreno upravo nekanonskim ukidanjem domicilne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, što se u Moskvi veoma dobro zna“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se, ni nakon 100 godina od osnivanja SPC i prisustva ogranka u Crnoj Gori, većina pravoslavaca u Crnoj Gori - prema posljednjim istraživanjma 57 odsto, ne identifikuje sa jurisdikcijom Patrijaršije iz Srbije.

„Ne iz dogmatskih razloga, kao što to nije bio slučaj ni u Ukrajini prema Moskovskoj patrijaršiji, nego zato što većina pravoslavaca Crne Gore ne želi da slijedi etnofiletističku jeres i imperijalne ciljeve Beograda ili Moskve, ciljeve protivne i jevanđeljskoj i soteriološkoj misiji Svete Pravoslavne Crkve“, naglasili su iz Kabineta predsjednika.

Kako su naveli, najnovije izjave Ilariona i Lavrova samo potvrđuju otvoreno miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Crne Gore.

„I to na vrlo grub i neprimjeren način od strane tako visokog crkvenog velikodostojnika u odnosu prema šefu države tradicionalno prijateljske prema Rusiji, kome je koliko prošle godine povodom vaskršnjih praznika poželio dobro zdravlje, pomoć od Gospoda i blagosiljao njegove uspjehe u misiji koju obavlja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je i komentar Lavrova o nedavnim događajima na Cetinju „ispod nivoa šefa diplomatije jedne Rusije i njegovog renomea lično“.

Iz Kabineta predsjednika su kazali da se nastavak otvorene agresije Moskve prema Crnoj Gori ogleda i kroz najdrskije plasiranje izmišljotina, čak na kanalu Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve.

Oni su kao primjer naveli prenošenje izjave „nekog episkopa Crkve Srbije da na nedavnim događajima na Cetinju nije bilo ni 500 ljudi, da su oni loše govorili srpski i da su iz Albanije ili drugih zemalja, i da je loše to što je uz njih bio predsjednik Đukanović“.

„Istina je, međutim, da je ovo najobičnija podvala, da je 4. i 5. septembra na protestima bilo više hiljada Cetinjana i drugih građana Crne Gore, i da su uglavnom govorili crnogorski, ali je bilo i onih koji govore srpski, i da su svi bili jedinstveni u odbrani dostojanstva prijestonice i svoje države Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: