Kavarić Mandić: Siromaštvo idealan teren za dijeljenje

“Navijači DPS-a posebno griješe jer na protestu za antiklerikalizaciju zahtijevaju pravdu za Crnogorsku pravoslavnu crkvu, čiji predstavnici stoje u prvim redovima”, rekla je Kavarić Mandić.

21418 pregleda 298 reakcija 26 komentar(a)
Kavarić Mandić, Foto: Privatna arhiva
Kavarić Mandić, Foto: Privatna arhiva

Građani Crne Gore nalaze se između dva navodno oprečna diskursa, koji se isključivošću, agresijom, dogmatizmom i jednoumljem približavaju jedan drugom i jednako doprinose podjelama u društvu, ocijenila je doktorandkinja marksizma Slađana Kavarić Mandić.

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da siromaštvo predstavlja idealan teren za dijeljenje.

Ona je ocijenila da su podjele hronično svojstvo crnogorskog društva.

Prema riječima Kavarić Mandić, sklonost ka dijeljenju nije došla sa partijom koja je obilježila politički prostor Crne Gore zadnjih 30 godina.

“Međutim, Demokratska partija socijalista (DPS) je, ne vodeći računa ni o čemu drugom sem o merkantilnim interesima svojih “prvaka”, propustila nekoliko dobrih prilika da društvo ujedini i suštinskije doprinese međunacionalnom i međuvjerskom pomirenju”, kazala je Kavarić Mandić.

Ona je rekla da je jedna od takvih prilika bio referendum, nakon kojeg je trebalo prestati dijeliti društvo na pristaše nezavisnosti i njene protivnike.

Kavarić Mandić je navela da pod “zasluge” DPS-a potpadaju neuspjele privatizacije pod plaštom neoliberalizma, kao i korupcija i nepotizam.

“Nezaposlenost je direktna posljedica svega pomenutog, a siromaštvo je idealan teren za dijeljenje”, poručila je Kavarić Mandić.

Ona je kazala da doskorašnja opozicija nije vrijedna pomena, jer je, kako je rekla, u “svom osobenom nacionalnom ludilu” direktno radila u korist DPS-a i retrogradne velikosrpske ideologije.

Kavarić Mandić smatra da političari snose veliku odgovornost za podjele u crnogorskom društvu.

Prema njenim riječima, odgovornost vjerskih lidera je veća, jer se, kako je navela, bave politikom umjesto dušom i eventualnim zagrobnim životom.

Ona je kazala da, nakon događaja na Cetinju od 5. septembra, u javnom diskursu nijesu dominirale poruke pomirenja, iako je trebalo.

“Sa jedne strane imamo rukocjelivašku, dominantno pravoslavnoljubivu Vladu, koja plače ispred bogomolja, a opet ne propušta priliku da hrišćanski ugodno dijeli nezakonite otkaze, potpiruje mržnju i vodi nazadnu politiku”, kazala je Kavarić Mandić.

Ona je ocijenila da se sa druge strane nalaze “nacionalno potkovani, emotivno nabojiti ostaci stare vlasti, koja grčevito želi da iz druge postave rezerve opet uđe na teren i ima podršku dijela tribina”.

“Navijači DPS-a posebno griješe jer na protestu za antiklerikalizaciju zahtijevaju pravdu za Crnogorsku pravoslavnu crkvu, čiji predstavnici stoje u prvim redovima”, rekla je Kavarić Mandić.

Oni, kako je kazala, pod parolom antifašizma ne žele humano društvo, zajednicu svih i međunacionalno uzdizanje, već Crnogorce na čelu kolone.

“Ipak, i pored nacionalne ostrašćenosti, njihov bunt je zdraviji, jer je normalno da ne želiš crkvenu državu, ali su im povodi neodrživi, a učinak paradoksalan”, navela je Kavarić Mandić.

Ona je poručila da je odgovornost za pokretanje dijaloga na svim građanima, navodeći da u Crnoj Gori nema intelektualne elite.

“Na Univerzitetu uglavnom sjede ljudi koji trče za svojim zvanjima, SCI listama, postdoktorskim prilikama ili jednostavno dodatno zapaljuju diskurs pokazujući koliko je naš Univerzitet u stvari jedno jadno mjesto”, rekla je Kavarić Mandić.

Ona je ocijenila da bi emancipacija trebalo da bude fundament postojanja akademija nauka, ali da taj fundament u Crnoj Gori predstavljaju apanaže.

Vjerske zajednice su, kako je ocijenila, pokazale da se od njih ne može očekivati ništa sem iskren rad ka što većoj međuvjerskoj distanci.

“One žive od podjela i novca koji se na osnovu podjela puni u njihove kase”, kazala je Kavarić Mandić.

Ona je ocijenila da mladi moraju da se uzdignu iznad vjerskog i nacionalnog, iznad narcizma malih razlika, koje predstavljaju tehničku, a ne suštinsku stvar.

“Mladi treba da smjenjuju vlast, protestuju zbog nezaposlenosti i uče starije da smo svi jedno, kao što su ih učili i njihovi stariji, uzalud”, zaključila je Kavarić Mandić.

Bonus video: