Klub poslanika Crno na bijelo uputio u proceduru predlog za Dan ekološke države: Praznovaće se radno

"Prema životnoj sredini se moramo odnositi odgovorno i kao dobri domaćini, a sve zarad nasljedstva koje moramo ostaviti budućim generacijama. Kao država bogata prirodnim resursima, ne smijemo dozvoliti devastaciju prirode na uštrb ekonomskog razvoja, već je najvažnije pronaći balans. Ispravan odnos svakog građanina prema životnoj sredini je njegov doprinos efikasnoj primjeni propisa u ovoj oblasti", navode iz Kluba poslanika Crno na bijelo kao jedan od razloga za donošenje ovog Zakona

4054 pregleda 90 reakcija 6 komentar(a)
Predstavnici URA (Ilustracija), Foto: Građanski pokret URA
Predstavnici URA (Ilustracija), Foto: Građanski pokret URA

Klub poslanika Crno na bijelo danas je zvanično predao u skupštinsku proceduru Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA koji je dio tog poslaničkog kluba.

U saopštenju se dodaje da je inicijativa da se 20. septembar uvrsti u državne praznike kao Dan ekološke države, potekla prethodno od Foruma mladih Građanskog pokreta URA.

"Ukoliko bude prihvaćen, Predlogom ovog Zakona bi se u državne praznike, pored Dana nezavisnosti i Dana državnosti, uvrstio i 20. septembar - Dan ekološke države. Praznovaće se radno", navodi se u saopštenju GP URA.

"Prema životnoj sredini se moramo odnositi odgovorno i kao dobri domaćini, a sve zarad nasljedstva koje moramo ostaviti budućim generacijama. Kao država bogata prirodnim resursima, ne smijemo dozvoliti devastaciju prirode na uštrb ekonomskog razvoja, već je najvažnije pronaći balans. Ispravan odnos svakog građanina prema životnoj sredini je njegov doprinos efikasnoj primjeni propisa u ovoj oblasti", navode iz Kluba poslanika Crno na bijelo kao jedan od razloga za donošenje ovog Zakona.

Kako su još kazali, za cilj država Crna Gora mora imati unaprjeđenje životne sredine kroz razvijanje svijesti o njenom značaju i o odnosu prema njoj.

"Na taj način bi se prepoznala i usvojila načela, standardi, vrijednosti održivog razvoja, a predlog zakona da Crna Gora dobije državni praznik kojim se obilježava Dan ekološke države doprinosi tom cilju."

Iz Kluba poslanika Crno na bijelo očekuju da će "kolege iz Skupštine Crne Gore prepoznati značaj ove inicijative i da će joj pružiti podršku".

"Vjerujemo da će naš predlog dobiti zeleno svjetlo u Skupštini i ovim putem još jednom pozivamo sve poslanike da ga podrže", zaključuju.

Klub poslanika "Crno na bijelo" čine Miloš Konatar, Božena Jelušić, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević.

Bonus video: