Vučurović: Krivokapić ovog puta da podrži kandidata opozicije, a ne DPS-a

Marovićeva tvrdi da bi u slučaju bojkota predsjedničkih izbora najmanje dva opoziciona subjekta na njih izašla da bi popravila svoju poziciju
97 pregleda 17 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2017. 15:00h

Čak i kada bi se građanska opozicija saglasila da bojkotuje predsjedničke izbore najmanje dva politička subjekta te izbore vidi kao priliku za jačanje sopstvene pozicije. To je za "Vijesti" kazala direktorka Politikon mreže Jovana Marović komentarišući poruke lidera Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića da bi opozicija mogla bojkotovati predsjedničke izbore ukoliko ih ne bude pripremala prelazna vlada, već aktuelna u kojoj glavnu riječ ima Demokratska partija socijalsita (DPS).

"Čak i kada bi bila postignuta saglasnost građanske opozicije, najmanje dva politička subjekta predsjedničke izbore vidi kao priliku za jačanje sopstvene pozicije, uz zanemarivanje da samo uz podršku ostatka opozicije može računati na pobjedu. Takođe, argumentacija zašto opozicija pristaje na iste uslove na lokalnom nivou, ali ne i na nacionalnom nije dovoljno ubjedljiva”, smatra Marovićeva.

Krivokapić je u srijedu kazao da opozicija trpi učešćem na lokalnim izborima, ali da bi predsjedničke mogli bojkotovati ako uslove za njih bude stvarala Vlada DPS-a.

"Predsjednički izbori bez normalnih uslova su prilika da razmislimo o bojkotu, da samim tim radikalizujemo stanje, da idemo ka makedonskom scenariju”, rekao je lider SDP-a.

Prema informacijama "Vijesti" o mogućem bojkotu predsjedničkih izbora građanska opozicija razgovaraće u ponedjeljak, kada će se sastati u prostorijama Demosa.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je da je taj savez prvi u opoziciji promovisao ideju o jednom kandidatu na predsjedničkim izborima, ističući da je to najbolje i najefikasnije rješenje da se dođe do pobjede.

"I bili smo u pravu, jer smo pronašli pogodnu ličnost, za taj politički trenutak i to vrijeme, koja je ostvarila postavljeni cilj”, rekao je Vučurović, aludirajući na tadašnjeg lidera DF-a Miodraga Lekića.

Vučurović je istakao da je Krivokapić tada zastupao druge stavove i indirektno podržavao Filipa Vujanovića.

"Njegovo ponašanje je jedan od razloga zbog kojih nije odbranjen taj izborni rezultat. I u ovom trenutku DF zastupa identičan stav i spreman je da svom snagom podrži nestranačkog kandidata koji bi mogao da pobijedi kandidata DPS-a na izborima 2018. godine. Ono što je važno - taj kandidat bi morao da ima kvalitete da vlastitom hrabrošću brani svoju pobjedu, a drugi uslov je da Krivokapić umjesto kandidata DPS-a ovoga puta otvoreno podrži kandidata opozicije”, kazao je on.

Čelnici DF-a ranije su pozvali opoziciju na razgovore o zajedničkom kandidatu. Dio opozicionih partija ranije je predlagao da predsjednički kandidat bude žena, dok je lider Demokrata Aleksa Bečić kazao da će se o kandidaturi izjasniti nakon stranačkih organa.

"Neke opozicione političke grupacije svake nedjelje ili nakon svakog sastanka izlaze sa različitim stavovima o najvažnijim pitanjima. To zbunjuje javnost i pokazuje da ti subjekti lutaju, vode jalove razgovore i da kod njih ne postoje stavovi koji su usaglašeni. Jedino se slažu oko toga da će se ponovo sastati, što je već poznata "strategija" i "taktika" onih koji nemaju ni strategiju ni taktiku”, rekao je Vučurović.

Marovićeva smatra da za opoziciju iste posljedice ima i izlazak na predsjedničke izbore na kojima bi pobijedio kandidat DPS-a i bojkot ovih izbora.

"Nakon kojeg će joj se sa različitih međunarodnih adresa spočitavati nezainteresovanost za učešće u radu na unapređenju uslova za fer i slobodne izbore”, kaže ona.

Marović dodaje da su ovvakve najave o bojkotu predsjedničkih izbora još jedan od pokušaja i pritisaka na vlast i izbjegavanja ova dva scenarija.

"Međutim, iako najave bojkota predsjedničkih izbora nisu bez utemeljenja, budući da bi uslovi bili identični kao i godinama unazad, takva inicijativa nema velikih šansi za uspjeh. Baš kao što su sporadična pojavljivanja u parlamentu dijela opozicije i nemogućnost minimalnog koordinisanog djelovanja, doveli u pitanje smisao bojkota rada parlamenta, tako je i upitno jedinstvo opozicije oko bilo kog pitanja i inicijative, ali i učinkovitost novog bojkota”, kazala je ona.

"Vijestima” su iz Demokratske Crne Gore kazali da će se o predsjedničkim izborima pričati kada za to dođe vrijeme, navodeći da ne žele da komentarišu pojedinačne izjave.

Bonus video: