Ljuljanović: Omogućiti mladima ostanak u Tuzima

61 pregleda 5 komentar(a)
Selma Ljuljanović, Foto: Privatna arhiva
Selma Ljuljanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.11.2017. 14:22h

Mladost i obrazovanje su osnovne pretpostavke za sveukupan razvoj Tuzi i mi Socijaldemokrate ćemo se zalagati za to da mladi u našoj gradskoj opštini dobiju priliku da pohađaju smjerove koji su u skladu sa potrebama tržišta rada, što bi riješilo gorući problem Tuzi, odliv mladih ljudi, saopštila je Selma Ljuljanović, kandidatkinja na odborničkoj listi "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Tuzi".

"Prevashodno je potrebno raditi na tome da se osnovcima, koji nakon završetka osnovne škole, iz praktičnih razloga, zbog blizine, radije pribjegavaju pohađanju gimnazije, proširi izbor u tom smislu u granicama mogućeg. Smatramo da treba edukovati mlade da prepoznaju svoj životni poziv što je ranije moguće i da se ne opredjeljuju samo za gimnaziju, nakon koje veliki broj učenika ne nastavlja dalje školovanje. Svim naporima ćemo se zalagati za ponovno otvaranje određenih smjerova u sklopu Gimnazije „25. maj“, pažljivo detektujući koje su potrebe tržišta rada u Tuzima. To se pogotovo odnosi na poljoprivredni smjer koji više ne postoji. Kao teritorija koja čini značajan udio poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori, vjerujemo da Tuzima nedostaje pomenuti smjer u okviru gimnazije koji je ranije postojao", navodi Ljuljanović.

Dodala je da će pokušati da usmjere određeni broj svršenih srednjoškolaca da nastave svoje dalje obrazovanje na bazi onoga šta su pohađali u srednjoj školi.

"Smatramo da ćemo na taj način u dovoljnoj mjeri edukovati kadrove za deficitarna zanimanja i na taj način, makar u jednom dijelu, omogućiti omladini iz Tuzi da nastavi da živi i radi u svom rodnom kraju, ne tražeći koru hljeba u inostranstvu. Želimo da nam, zaokruživanjem broja 3 na predstojećim izborima, ukažete povjerenje da pokušamo da riješimo ove probleme, a mi ćemo na dosljedan način odgovoriti tom zadatku, kao što smo uvijek i radili", zaključuje Ljuljanović.

Bonus video: