Đukanović u Njujorku: Ponovno buđenje retrogradnih ideja

Šefovi delegacija Zapadnog Balkana pozvali EU da pomogne regionu da u dosljednjoj budućnosti dosegne svoju evropsku perspektivu

18904 pregleda 81 reakcija 81 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

U regionu se osjećaju globalni politički poremećaji inspirisani idejom za formiranje većih, nacionalno i vjerski homogenih država, što su retrogradne ideje koje su i u prošlosti bile pogubne.

To je poruka koju je predsjednik Milo Đukanović uputio tokom neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana, čiji je domaćin u Njujorku bio visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj

Đukanović je rekao da predstavlja zadovoljstvo da se Generalna skupština UN-a, nakon jednogodišnje pauze izazvane koronavirusom, ove godine opet održava manje-više u tradicionalnom formatu. To, kako je kazao, ubjedljivo svjedoči da se ukupan život, pa i politički, polako normalizuje, te da će svijet izaći na kraj sa koronavirusom i da je multilateralizam živ.

"Smatram to veoma važnim imajući u vidu prirodu problema sa kojima se danas suočavamo na globalnoj političkoj i društvenoj sceni. To su problemi koji ne mogu biti riješeni nacionalnim formulama, to su problemi koji traže akciju svih i zbog toga je multilateralizam veoma važan, sa svojim središtem upravo u Organizaciji UN-a", kazao je Đukanović, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika.

Generalna skupština UN je, kako dodaje, bila inspiracija visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost i da okupi lidere Zapadnog Balkana i da još jednom porazgovaraju o problemima i evropskoj perspektivi regiona.

"Iskoristio sam priliku da upoznam taj sastav sa onim što su najaktuelniji politički i društveni događaji u Crnoj Gori, da podsjetim na napore koje je Crna Gora tokom prethodnih godina i decenija učinila na izgradnji svog građanskog profila, na izgradnji i razvoju multietničke demokratije, i trasiranju i osvajanju značajnih dionica na putu evropske integracije."

"Takođe, upoznao sam i sa problemima sa kojima se Crna Gora danas suočava imajući u vidu da u regionu osjećamo snažne refleksije određenih globalnih političkih poremećaja, i da su ti globalni politički poremećaji doveli do ponovnog buđenja nekih retrogradnih političkih ideja, uglavnom inspirisanih prekompozicijom granica na Zapadnom Balkanu, i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih država nacionalno i vjerski homogenih."

"Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svjedoče gubici koje smo imali na prostoru eks Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posledica upravo tadašnjih ideja istovjetnim današnjim idejama. Dakle, ukazao sam da je to nešto što ne prijeti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego prijeti stabilnosti Balkana, samim tim ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao našeg zajedničkog doma", naveo je Đukanović.

Kazao je kako smatra da su svi sagovornici veoma dobro razumjeli ta upozorenja.

"Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne Zapadnom Balkanu kako bi i Zapadni Balkan dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu, i kako bismo ukupno kao Evropa na taj način zatvorili vrata za destruktivne uticaje koji ugrožavaju i evropsko jedinstvo i evropski sistem vrijednosti. Čini mi se da je razgovor bio veoma koristan, upravo zato što je bio veoma otvoren, i gdje smo razgovarali o suštini a ne o nekim manje više marginalnim aspektima te evropske politike na Zapadnom Balkanu", naveo je Đukanvoić.

Smatra da je dato jako puno inspirativnih ideja koje bi mogle poslužiti za uspješan samit EU i Zapadnog Balkana, koji je planiran za 6. oktobar u Ljubljani.

"Takođe, očekujem da ćemo i narednih dana u Njujorku imati puno bilateralnih razgovora upravo na ovu temu, i da bi svi ti razgovori mogli doprinijeti jednoj realnijoj i doglednijoj evropskoj perspektivi i Crne Gore i našeg regiona", zaključio je on.

Bonus video: