nema pravnih mogućnosti

Blažić: Izmjene Zakona ne mogu uticati na datum izbora

Izbori su već raspisani i procedure su u toku, pa se taj proces ne može sada zakonom zaustaviti, kazao je dekan Fakulteta za državne i evropske studije

5699 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Blažić, Foto: Savo Prelević
Blažić, Foto: Savo Prelević

Najavljene dopune Zakona o lokalnim samoupravama, koje je predložio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ne obavezuju predsjednika države da otkaže već zakazane izbore, smatra dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Blažić za Radio Crne Gore kaže da su izbori već raspisani i da su procedure u toku, pa se taj proces ne može sada zakonom zaustaviti.

"U situaciji već raspisanih izbora gdje je već u toku izborni proces vezan za biračke spiskove i ostale izborne radnje koje su u nadležnosti drugih organa državne i lokalne uprave, nema pravnih mogućnosti da se odluke predsjednika Crne Gore o raspisanim izborima stave van pravne snage”, smatra on.

Prema ocjeni Blažića, u tom smislu evidentno je zakasnila intervencija zakonodavca za produženje mandata odbornika u tri lokalne samouprave gdje su već raspisani izbori.

On objašnjava da koncpet “jedinstvenih izbora” koji je dat u predlogu zakona, a koji se odnosi na izbore skupština u ostalim jedinicam lokalne samouprave, jasno asocira na nužnost zakonodavne intervencije.

"Najprije skraćenja mandata svim skupštinama lokalih samouprava, jer one imaju različite izborne termine, da bi se održali novi jedinstveni izbori", rekao je Blažić, prenosi portal RTCG.

Blažić dodaje da i kada bi došlo do skraćenja mandata ostalih skupština opština prije isteka njihovog redovnog mandata, imali bi spornu situaciju “retroaktivne primjene“ tih odredbi izmjena zakona.

„Takav zakon i te odredbe pravno bi imale dejstvo unazad na već postojeće mandate skupština koji nisu istekli, posebno imajući u vidu ustavnu zabranu retroaktivne primjene zakona iz Ustava Crne Gore", rekao je Blažić.

Kako je neveo, dozvoljen je izuzetak da pojedine odredbe, ako to zahtijeva javne interese utvrđen u postupku donošenja zakona, mogu imati povratno dejstvo.

"To znači da bi Skupština najprije morala da utvrdi javne interes za odredbe koje se mijenjaju, pa tek onda da usvaja zakon sa izmjenama koje je predložila“, upozorio je on.

Preporučujemo za Vas