delegacija crne gore u ankari

Turski ministar: Abazovićev dolazak simbol pune saradnje dvije države

„Crna Gora može da računa na punu podršku u svim policijskim aktivnostima, kao i u sektoru za vanredne situacije", kazao je potpredsjednik Vlade

3729 pregleda 5 komentar(a)
Abazović i Sojlu, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Sojlu, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora i Turska imaju veoma dobru saradnju u oblasti policijskih poslova i prevencije vanrednih situacija, a Ankara će našoj državi u narednom periodu donirati specijalizovano vozilo za kontrolu javinih skupova.

To je saopšteno tokom sastanka potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa turskim ministrom unutrašnjih poslova Sulejmanom Sojluom.

„Crna Gora može da računa na punu podršku u svim policijskim aktivnostima, kao i u sektoru za vanredne situacije", kazao je Abazović na sastanku sa turskim ministrom, na čiji poziv boravi u trodnevnoj radnoj posjeti toj zemlji.

Sojlu je, kako je saopšteno iz Vlade, dočekao Abazovića ispred zgrade ministarstva, uz svečani policijski vod, a nakon tête-à-tête razgovora dvojice zvaničnika upriličen je zvanični sastanak dviju delgacija.

Abazović je istakao da Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne odnose u gotovo svim oblastima, konstatujući da ih karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, kao i kvalitetna ugovorna baza koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju budućih projekata od obostranog interesa.

Sojlu je naglasio, kako je saopšteno iz Vlade, da posjeta Abazovića Ankari predstavlja simbol pune saradnje dvije države. Istakao je i da Crna Gora ima posebno mjesto na Balkanu i da treba da bude nosilac stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana.

Na sastanku sa turskim ministrom, iskazana je spremnost za pomoć crnogorskoj policiji u obuci i opremi za policijske službenike. Turska strana je saopštila da pripremaju specijalizovano vozilo za kontrolu javnih skupova, sa kompletnom opremom, koje će u narednom periodu donirati crnogorskoj policiji.

Abazović i Sojlu su razmijenili mišljenja i o ilegalnim migracijama i borbi protiv terorizma.

Nakon zvaničnog sastanka, Sojlu je organizovao zvaničnu večeru za predstavnike crnogorske delegacije na čelu sa Abazovićem.

Tursku delegaciju, predvođenu ministrom Sojluom, činili su Mehmet Ersoj, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, general Arif Cetin, generalni komandant Žandarmerije, Mehmet Aktaš, generalni direktor Nacionalne policije, Junus Sezer, šef Načelništva za upravljanje vanrednin situacijama, Savas Unlu, generalni direktor za upravljanje migracijama, Ozkan Demirel, pomoćnik direktora za evropske poslove i međunarodne odnose, Ibrahim Bozbej, savjetnik ministra i Halil Cejhun, EU ekspert.

Crnogorsku delegaciju, predvođenu potpredsjednikom Vlade, činili su ambasador Periša Kastratović, savjetnik Dragan Krivokapić, III sekretar Milica Lakić, te savjetnici potpredsjednika Filip Adžić, Miodrag Laković, Ana Rašović i saradnica u Kabinetu potpredsjednika Ivona Jovanović.

Preporučujemo za Vas