Zakazan novi termin za zasjedanje lokalnog parlamenta

Rješenje ili nastavak političke krize u Tivtu

Za zasjedanje SO Tivat predviđen isti dnevni red od dvadesetak tačaka koji je bio i za prethodni pokušaj održavanja ove sjednice koja je prvobitno, trebalo da bude održana 13. septembra

2765 pregleda 5 komentar(a)
Sa ranije sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa ranije sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Skupštine opštine Tivat Andrija Petković (BF) zakazao je juče novi termin za održavanje 11. sjednice lokalnog parlamenta, koja bi trebalo da se održi u petak, 1. oktobra.

Za zasjedanje je predviđen isti dnevni red od dvadesetak tačaka koji je bio i za prethodni pokušaj održavanja ove sjednice koja je prvobitno, trebalo da bude održana 13. septembra. Tada parlament nije mogao zasjedati zbog nedostatka kvoruma uzrokovanog političkom krizom koju je u Tivtu početkom septembra pokrenula SDP koja je tada saopštila da na osnovu odluke svog Predsjedništva, povlači podršku koju je u parlamentu SDP do tada davala aktuelnoj tivatskoj lokalnoj manjinskoj vlasti građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat.

Predsjednik OO SDP Tivat koji je ujedno i jedini odbornik te partije u SO Aleksandar Đurović 13. septembra nije došao na sjednicu SO, pa 16 okupljenih odbornika koalicije NP-BF-GB bez njega nisu imali kvorum za zasjedanje lokalnog parlamenta od 32 člana, jer se i 15 odbornika opozicionih DPS, SD i HGI odlučilo za bojkot.

Prvobitno je iz SDP-a poslata poruka da je glavni uzrok povlačenja podrške te partije trima građanskim listama u Tivtu to što one navodno, “direktno ili indirektno stvaraju ambijent koji dodatno dijeli građane na političkoj i ideološkoj matrici kleronacionalizma” i da su u Tivtu “sve češća dešavanja koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu i u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrednosnim principima SDP od njenog osnivanja”. Đurović je, međutim, u par svojih kasnijih medijskih nastupa i polemika koje je vodio sa Petkovićem te razloge relativizovao. Lider tivatskog SDP-a poručio je da su se na uskraćivanje podrške koaliciji NP-GB-BF odlučili zato što SDP navodno “nije bio informisan, niti uključen u odlučivanje o potezima lokalne vlasti”, odnosno da “nisu bili dovoljno uvaženi”.

Opštinsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP) Đuroviću je odgovorilo da je simptomatično kako je SDP odlučila da ih ostavi bez natpolovične većine baš u momentu kada je lokalna vlast stabilizovala finansijsko stanje u gradskoj kasi koju je prethodna DPS-SD-HGI uprava Tivta opustošila i pogotovo onda kada je Opština odlučno krenula u akciju da naplati preko sedam miliona eura koliko joj Porto Montenegro duguje za neplaćene komunalije.

Komnenović je kazao da SDP “očito opet igra za DPS i interese krupnog kapitala”, na što je Đurović odgovorio da je SDP “jako zadovoljna inicijativom tivatske vlasti vezano za naplatu potraživanja od Porto Montenegra.

”Bez obzira na to što oni to jednim dijelom, preko spinova nekih novinara, koriste za priču kako SDP brani Porto od Opštine. Na kraju Opština uopšte ne donosi nikakvu odluku vezanu za komunalije Porto Montenegra, nego je to sve na Agenciji za sprečavanje konflikta interesa”, kazao je u izjavi Skala radiju Đurović, iako ASK nema nadležnost u tom postupku.

Đurović je i ranije demonstrirao nepoznavanje političkih procedura kada je uporno tražio da prisustvuje sjednicama Kolegijuma predsjednika SO, na šta po Posloviku nije imao pravo jer na Kolegijumu učestvuju isključivo predsjednici klubova odbornika. SDP koja ima jednog odbornika, priključila se Klubu odbornika BF čija je predsjednica Marija Giljača, tako da Đurović kao “običan odbornik” nikako nije mogao biti pozivan i učestvovati u radu na sjednicama Kolegijuma.

U međuvremenenu, lider tivatskog SDP-a je sa navodnih nacionalističko-šovinističkih, preko “neuvažavanje SDP-a” od strane partnera, stigao do navodne “nesposobnosti da vodi grad” koalicije NP-BF-GB kao razloga za ukidanje podrške lokalnoj vlasti Tivta. On je i pozvao Komnenovića i Petkovića da “budete principijelni i da izgubljeni legitimitet propratite ostavkom”, ali sa druge strane, skoro svi predstavnici SDP koje je ona minulih mjeseci instalirala po odborima direktora i savjetima ustanova tivatskih opštinskih preduzeća i ustanova, i dalje su na tim funkcijama i niko od njih nije podnio ostavku, iako je njihova partija zvanično izašla iz tivatske vlasti.

Preporučujemo za Vas