Bečić: Vrijeme je pokazalo da to što je neko političar ne znači da nije ekspert

On je istakao da ni u jednom saopštenju vezanom za rekonstrukciju Vlade nije izostavljen Građanski pokret URA, navodeći da i manjinske partije treba da budu dio vlasti.

75107 pregleda 802 reakcija 142 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je danas da je saopštenje premijera Zdravka Krivokapića o predlogu rekonstrukcije Vlade "iskorak", te da mu je "drago da obje strane pokazuju volju za dogovorom".

On je na konferenciji za medije u vili Gorica na kojoj je sumirao rezultate rada Skupštine u prethodnih godinu dana, istakao da ni u jednom saopštenju vezanom za rekonstrukciju Vlade nije izostavljen Građanski pokret URA, navodeći da i manjinske partije treba da budu dio vlasti.

"Vrijeme je pokazalo da to što je neko političar ne znači da nije ekspert. Za model sam koji će omogućiti najveći kvalitet rada. Sada treba eliminisati prepoznate nedostatke i doći do snažne Vlade koja će trajati do redovnog roka za naredne izbore, 2024.", rekao je Bečić.

Moratorijum na pitanja o kojima nema šireg konsenzusa

“Ako pogledate saopštenje premijera Zdravka Krivokapića i dva najveća politička subjekta u pralementarnoj većini, vidjećete značajan broj podudarnosti. Prvo - da se uđe u proces rekonstrukcije Vlade, drugo - spoznaja da postoje preobimna ministarstva i da ih je potrebno dijeliti i stvarati nova, treće - da taj proces i dogovor o resorima koje treba dijeliti, koji treba da budu u rekonstruisanoj Vladi, treba da bude plod dogovora predsjednika Vlade i predstavnika parlamentarne većine”, rekao je Bečić.

On je istakao da ga te podudarnosti ohrabruju, jer se u svim prethodnim mjesecima trudio i molio kolege i sa jedne i sa druge strane, da “spuste tenzije i da se odustane od nekih ekstremnih pozicija”:

“Jer nije bilo rješenje ni u 'statusu kvo', da se ništa ne mijenja, nije bilo rješenje ni u tome da se ruši 42. Vlada. Drago mi je da su obje strane pokazale volju za dogovorom i kompromisom i da se ide ka sredini, a sredina znači rekonstrukciju Vlade”, rekao je Bečić.

Bečic je kazao da je osnov za dalje poteze Sporazum tri lidera iz septembra prošle godine, te da se stavi moratorijum na pitanja o kojima ne postoji širi konsenzus.

“Vidio sam da je i premijer u svom saopštenju afirmisao potrebu poštovanja sporazuma za sve ono što je bilo i što će biti i potrebe da se stavi moratorijum na sva pitanja koja duboko dijele društvo”.

Da li se moratorijum odnosi na popis i potpisivanje Temeljnog ugovora, rekao je da ne bi prejudicirao oko popisa jer procedure teku, a za Temeljni ugovor je rekao da je u nadležnosti Vlade i izvršne vlasti.

Istakao je da se mogu brzo stvoriti pretpostavke za izbor članova Tuzilačkog savjeta, čak i prije rekonstrukcije ako je to nekome važno.

Bonus video: