"saradnja na visokom nivou u cilju globalne bezbjednosti"

Abazović: Šentop će do kraja godine posjetiti Crnu Goru

"Šentop je pohvalio crnogorski parlament zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakao ulogu koju je u tom procesu imao potpredsjednik Abazović", saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade

7485 pregleda 3 komentar(a)
Šentop i Abazović, Foto: Gov.me
Šentop i Abazović, Foto: Gov.me

Posjeta predsjednika turskog Parlamenta Crnoj Gori kompletiraće dobre i prijateljske odnose dvije zemlje, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović nakon sastanka sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika Vlade, Abazović je izrazio zahvalnost na podršci Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima i konstatovao da Crna Gora i Turska, kao partneri u NATO okvirima, sarađuju na visokom nivou u cilju globalne bezbjednosti.

"U tom smislu, Abazović je istakao da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja – savezništvu u okviru NATO alijanse, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji", navodi se u saopštenju.

Abazović je, kako se dodaje, iskoristio priliku da se Turskoj zahvali na pomoći upućenoj tokom krize izazvane pandemijom Covid-19, a koja se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada eura.

Abazović je podsjetio da se donacija predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, dopremljena 20. marta 2020. godine, sastojala od 50.000 maski, 1.000 odijela i 1.000 testova, te da je to potvrda i više nego prijateljskih odnosa dvije države.

"Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop naglasio je da će posjeta potpredsjednika Abazovića Republici Turskoj doprinijeti boljim bilateralnim odnosima dvije zemlje. Šentop je pohvalio crnogorski parlament zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakao ulogu koju je u tom procesu imao potpredsjednik Abazović. Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske potvrdio je potpredsjedniku Abazoviću da će do kraja ove godine boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Govoreći o privrednoj saradnji dvije zemlje i činjenici da je Turska jedan od važnijih investitora u Crnoj Gori, Abazović i Šentop su se saglasili da su trgovina, saobraćaj, energetika, preduzetništvo, poljoprivreda i vodoprivreda, turizam, zdravlje, obrazovanje i kultura prepoznate kao oblasti sa značajnim potencijalom za saradnju.

Takođe, sagovornici su se saglasili da se parlamentarna saradnja između dvije zemlje odvija zadovoljavajućom dinamikom kroz mehanizam grupa prijateljstva, te da će njihovo inteziviranje doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i podsticajno djelovati na unaprjeđenje odnosa.

U sklopu posjete turskom parlamentu crnogorske delegacije na čelu sa potpredsjednikom Abazovićem, obavljen je odvojeni sastanak i sa Erolom Kavuncuom, predsjedavajućim Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turska-Crna Gorau Velikoj narodnoj skupštini Crne Gore.

"Na sastanku crnogorske delegacije i predsjedavajućeg Međuparlamentarne grupe prijateljstva kontatnovano je da grupe prijateljstva ostaju preoznate kao mehanizam kooperacije od izuzetnog značaja", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas