Foto: Shutterstock

Smjene, ostavke i izdašne naknade

Bivši sekretar Ministarstva ljudskih prava Aleksandar Zeković nakon četiri mjeseca na tom mjestu stekao pravo na naknadu od 1.328,53 eura. Na spisku koje zakon privileguje su i bivši pomoćnici Veselina Veljovića - Zoran Lazović, Drago Spičanović, Enis Baković, Dragan Blagojević i NIkola Janjušević

40137 pregleda 402 reakcija 81 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako su promjenom vlasti ostali bez funkcija u vrhu izvršne vlasti, brojni zvaničnici nisu ostali i bez privilegija koje je ona nosila, pa primaju izdašne “funkcionerske naknade” uprkos tome što su neki od njih bili rukovodioci tek nekoliko mjeseci.

Prema podacima Vijestima dostavljenih iz većine vladinih resora i Skupštine, jednogodišnje naknade u visini posljednje zarade ima najmanje 131 funkcioner, a njihovi neto iznosi su od 900 do 2.800 hiljada eura - zavisno od radnog staža i bivše pozicije.

Svima su takođe plaćeni porezi i doprinosi.

Najnižu naknadu ima bivši pomoćnik direktora policije Enis Baković 961,62 eura, a najvišu bivša zamjenica predsjednice Vrhovnog suda sutkinja Stanka Vučinić - oko 2.800 eura, pokazuju zvanični podaci.

Baković
Bakovićfoto: Boris Pejović

Još četvorica bivših pomoćnika direktora Uprave policije Veselina Veljovića koriste istu zakonsku mogućnost.

Blagojević
Blagojevićfoto: Savo Prelević

To su Dragan Blagojević - 1.455,74, Zoran Lazović - 1.147,18, Nikola Janjušević - 1.105,49 eura i Drago Spičanović - 1.030,43 eura, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lazović
Lazovićfoto: Savo Prelević

Većina njih smijenjena je nakon dolaska sadašnjeg direktora Zorana Brđanina nakon što su odbili da podnesu ostavke, pa su kratko vrijeme bili neraspoređeni.

Iz budžeta MUP-a jedino još Tanja Ostojić, bivša direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju, ima naknadu koja je nešto iznad 1.000 eura, navodi se u odgovoru Vijestima.

Pošto Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nije precizirano koliko neko treba da obavlja javnu funkciju da bi imao pravo na naknadu, bivši sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković stekao je to pravo iako je samo četiri mjeseca pokrivao tu poziciju. Promjenom vlasti, on je podnio ostavku i sada je jedan od 12 kojima Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava isplaćuje privilegiju po osnovu bivše funkcije.

Zeković
Zekovićfoto: Igor Sljivančanin

Zeković, kako navodi Ministarstvo u odgovoru Vijestima, ima 1.328,53 eura koji će mu biti isplaćivani do 16. oktobra ove godine. To je nešto manje u odnosu na naknadu bivšeg ministra Mehmeda Zenke -1.577,37 eura.

Iz budžeta tog resora naknadu dobija i bivša direktorica Direktorata za pravosuđe Marijana Laković Drašković- 1.105,36 eura, kao i doskorašnji ministar Vladimir Leposavić (1.475,69), sekretar MP Ivan Vukićević (1.301,55)...

Leposavić
Leposavićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

I nekad visoko pozicionirani i u piramidi DPS vlasti koriste zakonske privilegije, koje je 2016. izglasala Skupština Crne Gore.

Bivši direktor Uprave Carina Vladan Joković dobija 1.245,94 eura, takođe bivši direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović - 1.305,38, direktorka Direktorata Ministarstva rada i socijalnog staranja Vukica Jelić 1.097,15 eura.

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

Na spisku 22 bivših funkcionera kojima takođe Ministarstvo finansija i socijalnog staranja isplaćuje naknade su i nekadašnji ministri dva resora koji su spojeni - rada i finasija Kemal Purišić 1.811,19 i Darko Radunović 1.770,52.

Purišić
Purišićfoto: Savo Prelević

Zatim nekadašnja zaštitnica imovinsko pravnih interesa države Dragana Đuranović 1.662,54 eura. Takođe i bivša direktorica Direktorata MF za finansijski sistem Bojana Bošković - 1.076,65, Goran Kuševija (direktor Direktorata za socijalno staranje Ministarstva rada) - 1.116,52, navodi se u odgovoru MF.

I bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović u vrhu spiska je po iznosu naknade koju dobija - 1.716,30 eura. On je jedan od petoro iz nekadašnjeg ministarstva koji koriste naknade, a to su uglavnom bivši šefovi direktorata.

Hrapović
Hrapovićfoto: Savo Prelević

Hrapovićev kolega iz vlade za resor saobraćaja Osman Nurković dobija naknadu iz Ministarstva kapitalnih investicija, koje nije navelo o kom se iznosu radi. Njegova posljednja zarada objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije je oko 1,700 eura - koliko je prijavio nakon prestanka funkcije prošle godine.

Povezani članci

21. Septembar 2021.

Ni smjena vlasti ih nije takla

Iz budžeta Ministarstva odbrane Peroviću 1,970 eura, Ulićević 1.946 eura

Ministarstvo odbrane iz budžeta isplaćivaće do 30. decembra ove godine bruto naknadu smijenjenom direktoru Obavještajno-bezbjedonosnog direktorata Miljanu Peroviću - u iznosu od 1.974,55 eura.

Perović
Perovićfoto: Savo Prelević

Ranija generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićeviću ima takođe bruto 1.526,40 eura a Nada Ulićević, ranija sekretarka MO 1.946,54.

Bonus video: