URA vaga, manjine nisu spremne za Vladu

O odnosu prema predlogu premijera za rekonstrukciju Vlade partija Dritana Abazovića će zauzeti stav najvjerovatnije naredne sedmice, kada se očekuje sjednica Glavnog odbora

64918 pregleda 355 reakcija 183 komentar(a)
Ima li mjesta i za političare: Krivokapić s kolegama iz Vlade u Parlamentu, Foto: BORIS PEJOVIC
Ima li mjesta i za političare: Krivokapić s kolegama iz Vlade u Parlamentu, Foto: BORIS PEJOVIC

O odnosu prema predlogu premijera Zdravka Krivokapića za rekonstrukciju Vlade GP URA će zauzeti stav najvjerovatnije naredne sedmice, kada se očekuje sjednica Glavnog odbora partije, saznaju “Vijesti”.

Iz te partije su poručili da se trenutno ne mogu odrediti jer im ni premijer Zdravko Krivokapić, ni kolege iz vlasti nijesu zvanično dostavili nijedan predlog o promjenama u Vladi.

Krivokapić je predložio preksinoć da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele. On je s tim stavom izašao nedugo nakon što je našao zajednički jezik u noći pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog s liderima Demokratskog fronta, koji su upravo i izazvali krizu vlasti.

Iz Vlade je saopšteno da će kandidate za nove ministre predlagati Krivokapić nakon konsultacija s parlamentarnom većinom. Takav stav premijer je zastupao i prilikom formiranja sadašnjeg kabineta kada su partije slale predloge resora koje žele i svojih kandidata, a on ih na kraju odbio jer nisu bili “eksperti”.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, rekonstruisana Vlada mogla bi da ima novo ministarstvo u kom će biti spojeni saobraćaj i energetika, što znači da će oni biti “otkinuti” iz sadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta trebalo bi da bude podjeljeno na dva - za sport i kulturu i prosvjetu i nauku.

Ekologija i turizam planirani su kao poseban resor, koji će biti odvojeni iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Ministarstva ekonomije.

Krivokapić je predložio i da se Vlada osnaži učešćem predstavnika manjinskih stranaka, pa su prije objave rekonstrukcije njeni predstavnici i razgovarali s njima. Nedavno se i lider GP URA i vicepremijer Dritan Abazović sreo s liderima manjinskih parlamentarnih stranaka s kojima je razgovarao o “aktulenoj političkoj situaciji”.

Dogovoreno da se razgovori nastave; Abazović sa liderima manjinskih parlamentarnih stranaka
Dogovoreno da se razgovori nastave; Abazović sa liderima manjinskih parlamentarnih stranakafoto: Twitter

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” on tada nije dobio saglasnost predstavnika Albanaca i Bošnjaka da bi bili dio rekonstruisane Vlade. Dogovoreno je da se razgovori nastave nakon što su pojedini učesnici sastanka kazali da bi podržali manjinsku Vladu, ne ulazeći u detalje ko bi je činio, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Nije jasno da li je Abazović s manjinama pričao u vezi s rekonstrukcijom Vlade ili je tražio podršku u slučaju da joj njegova partija uskrati povjerenje.

Predstavnici manjinskih partija juče su s kolegama iz opozicije razgovarali sa šeficom Delegacije EU u Podgorici Oanom Kristinom Popom i ambasadorima članica EU. Popa je pitala opozicionare kako planiraju da izdejstvuju prelaznu vladu i prevremene izbore, na šta nije dobila precizan odgovor. Umjesto toga oni su kritikovali mogućnost ulaska DF-a u Vladu i pitali je da li bi EU podržala Vladu čiji ministri negiraju genocid, saznaju “Vijesti”.

Poslanica Ure Suada Zoronjić kazala je da nemaju ništa protiv toga da u Vladu uđu i političari, ali ne, kako je rekla, svi političari i ne po svaku cijenu. “Sasvim je prirodno da treba da dođe do rekonstrukcije Vlade, ali ne na način kako to misle pojedini. Bez našeg učešća, naravno, neće moći da dođe do rekonstrukcije. Svakako smo tu za pregovore i sve vrste dogovora. Imamo određene planove, ali ne bih da ih otkrivam sad. Imaćemo uskoro sastanke i pregovore... Od početka smo zagovarali ekspertsku Vladu. S obzirom da to mnogima ne odgovara, u ovom trenutku nemamo ništa protiv toga da u Vladu uđu i političari, ali ne po svaku cijenu i ne svi političari”, saopštila je juče Zoronjić novinarima u Skupštini.

Zoronji: Bez našeg učešća neće moći da dođe do rekonstrukcije
Zoronji: Bez našeg učešća neće moći da dođe do rekonstrukcijefoto: URA

Predsjednik parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da je saopštenje premijera Krivokapića o predlogu rekonstrukcije Vlade “iskorak” i da mu je “drago da obje strane pokazuju volju za dogovorom”. Tvrdi da ni u jednom saopštenju u vezi s rekonstrukcijom nije izostavljena URA.

”Vrijeme je pokazalo da to što je neko političar, ne znači da nije ekspert. Za model sam koji će omogućiti najveći kvalitet rada. Sad treba eliminisati prepoznate nedostatke i doći do snažne Vlade koja će trajati do redovnog roka za naredne izbore, 2024. godine”, kazao je on na pres-konferenciji u Vili Gorica.

Bečić je poručio da osnov za dalje poteze treba da bude sporazum tri lidera iz septembra prošle godine.

Demokrate su prošle sedmice s DF-om dogovorile da se Vlada rekonstruiše tako što će umjesto dosadašnjih 12 imati 18 ministarstava, kao i tri potpredsjednika, s tim što bi oni ujedno mogli da budu i resorni ministri. Na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada, dodali su, treba birati i Tužilački savjet.

Iz DF-a juče su saopštili da je za njih “ potpuno novi momenat” da vicepremijer i lider Ure Dritan Abazović “insistira na formiranju nove političke Vlade u kojoj Krivokapić ne bi bio premijer”.

Oni su ocijenili da je koncept ekspertske Vlade nakon 200 dana njenog rada izgubio ne samo njihovu podršku, već i podršku građana koji su očekivali konkretne rezultate u svim oblastima. “Ekspertski eksperiment” je, kažu, “doživio fijasko” jer Krivokapićeva Vlada “ni formalno, ni suštinski nije bila ekspertska”.

”Mislimo da bi trebalo zaustaviti ovaj talas svakodnevnih saopštenja u kojima dobijamo ekskluzivitete koji dodatno potvrđuju ozbiljnu krizu na relaciji Krivokapić - Abazović i da u najskorije vrijeme u neposrednim pregovorima svi zajedno, bez ultimatuma i ucjena, doprinesemo prevazilaženju krize”, naveli su iz DF-a.

Funkcioner Ujedinjene Goran Danilović pitao je juče kolege iz vlasti kako je sad rekonstrukcija Vlade poželjna, a premijer Krivokapić prihvatljiv za obavljanje te funkcije.

Danilović: Biti pošten u politici nije pametno
Danilović: Biti pošten u politici nije pametnofoto: Boris Pejović

”U čemu smo izgubili dva mjeseca? Šta bi s novim premijerom i odbacivanjem svake mogućnosti da pričamo o rekonstrukciji? Zašto se tako nemilosrdno troše i ljudi i ideje? Čemu je služilo međusobno vrijeđanje političkih subjekata i zašto se nastavlja? Na kraju - jesmo li sigurni da imamo dogovor i je li pošteno da oni koji nijesu nipošto htjeli rekonstrukciju sad ucjenjuju rekonstrukcijom one koji su bili za nju? Naravno da nije, ali biti pošten u politici nije pametno. Naravno da nije ni pametno, ali se politički isplati”, zaključio je on.

Blažić: Mora se mijenjati i Uredba

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić podsjetio je juče da je rekonstrukcija Vlade s 18 ministarstva i tri potpredsjednika mnogo kvalitetnije rješenje od aktuelnog.

Preduslov rekonstrukcije je, kako je objavio na Fejsbuku, promjena Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom se formiraju ministarstva.

Nova rekonstrukcija Vlade mnogo kvalitetnije rješenje od aktuelnog; Blažić
Nova rekonstrukcija Vlade mnogo kvalitetnije rješenje od aktuelnog; Blažićfoto: Savo Prelević

Uredba o Vladi bi, prema njegovim riječima, trebalo da precizira postupak rekonstrukcije i ovlašćenje predsjednika Vlade da predloži razrješenje starih i izbor novih ministara, da ograniči broj ministarstava i potpredsjednika Vlade, kao i da odredi koji potpredsjednik Vlade će zamjenivati predsjednika u slučaju odsutnosti ili spriječenosti.

Opozicija zabrinuta zbog jačanja nacionalizma u Srbiji

Šefica delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, sastala se juče u Podgorici s liderima parlamentarne opozicije i ambasadorima država članica EU.

”Očuvanje međuetničkog i međuvjerskog mira i sklada, kroz široki međupartijski dijalog u Skupštini, ključno je za budućnost Crne Gore u EU”, napisala je ona na Tviteru.

Prema informacijama “Vijesti” jedan od učesnika sastanka iz opozicije rekao je Popi da je ovo nastavak politike koja je ranije izazvala ratove, izražavajući posebno zabrinutost zbog jačanja nacionalizma u Srbiji.

Popa je saopštila da više od 70 odsto crnogorskih građana koji podržavaju pristupanje EU, s pravom očekuje od svojih političkih lidera da sarađuju iznad partijskih interesa i da omoguće ključne reforme u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora mogla dalje da napreduje na putu ka EU.

Učesnik sastanka je, kako je rekao izvor, izrazio zabrinutost da od proširenja neće ništa biti još nekoliko godina upravo jer se “Srbija nije suočila s prošlošću” i “rovari” po regionu.

Bonus video: