Mitrović: Ulažemo napore da ispunimo zahtjeve iz evropske agende

Mitrović je kazao da predstoji zahtjevna faza implementacije i primjene pravne tekovine EU. "Za to je neophodno obezbijediti kontinuirano jačanje administrativnih kapaciteta, kao i značajna finansijska sredstva neophodna za izgradnju infrastrukture u skladu sa evropskim standardima“, rekao je

4377 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Životna sredina je oblast od velikog uticaja na cjelokupan razvoj crnogorskog društva i zato ulažemo velike napore da ispunimo zahtjeve iz evropske agende, rekao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je razgovarao sa komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičijusom o nastavku procesa reformi i približavanja evropskim standardnima u oblasti zaštite životne sredine, posebno u svijetlu ispunjavanja mjerila i zatvaranja Poglavlja 27.

Na sastanku su, kako se navodi u saopštenju, predstavnici Ministarstva podsjetili da je usvojen Akcioni plan za ispunjavanje završnih mjerila u februaru.

“On predstavlja ključni strateški dokument čijom implementacijom će se Crna Gora ubrzano približavati standardima Evrpske unije na polju životne sredine”, dodaje se u saopštenju.

Mitrović je kazao da predstoji zahtjevna faza implementacije i primjene pravne tekovine Evropske unije (EU).

"Za to je neophodno obezbijediti kontinuirano jačanje administrativnih kapaciteta, kao i značajna finansijska sredstva neophodna za izgradnju infrastrukture u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Mitrović.

On je kazao da će Ministarstvo, kao krovna institucija za Poglavlje 27, težiti da obezbijedi sinergijsko djelovanje brojnih nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou.

“Akademske zajednice, kao i organizacija civilnog društva, medija i drugih zainteresovanih strana, promovišući ekološki aktivizam u svjetlu obilježavanja jubileja – 30 godina od proglašenja ekološke države”, dodao je Mitrović.

Sinkevičijus je čestitao jubilej – 30 godina od proglašenja ekološkom državom, i kazao da je zadovoljan činjenicom da Crnoj Gori njen evropski put u ovom trenutku predstavlja prioritet.

On je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je Evrospka komisija spremna da podrži Crnu Goru na putu ispunjavanja obaveza sa evropske agende i da smjernice za unapređenje kompletnog procesa.

Sinkevičijus je ukazao na značaj donošenja Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene kao strateškog dokumenta za to poglavlje.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglasio da je uspješna realizacija obaveza iz tog dokumenta potvrda posvećenosti Crne Gore zaštiti životne sredine.

Bonus video: