Demokrate Bar: Izbor novog menadžmenta Monteputa preduslov da se otpočnu pregovori o smanjenju putarine tunela Sozina

Dodaju da je od kako je otvoren tunel cijena putarine neporimijenjena, bez obzira na tada čvrsta obećanja da će nakon njegove otplate postati „slobodan“ za sve građane Crne Gore

5838 pregleda 64 reakcija 16 komentar(a)
Odbornici Demokrata, Foto: Demokrate Bar
Odbornici Demokrata, Foto: Demokrate Bar

Izbor novog menadžmenta u državnom preduzeću "Monteput" koje gazduje tunelom "Sozina" predstavljaće osnovu i preduslov da se u saradnji sa resornim ministarstvom otpočnu dogovori o smanjenju putarine tunela Sozina, smatraju iz barskog odbora Demokrata.

Oni su, kako navode, u maju prošle godine tadašnjem ministarstvu predali peticiju građana kojom se traži da se Vladina Odluka o visini putarine za upotrebu tunela "Sozina" i prilaznih saobraćajnica izmijeni na način da se trenutne cijene spuste za 50 odsto za period van sezone odnosno od septembra do maja, da se obezbijede besplatne karte za stanovnike Crmnice i Virpazara tokom svih 12 mjeseci kao i da se obezbijede mjesečne karte sa popustom od minimum 50 odsto za građane koji rade u Baru ili Podgorici.

Tada je, tvrde, za samo nekoliko dana prikupljen značajan broj potpisa.

"Odgovor koji smo tada dobili od ministarstva odnosno aktuelne uprave “Monteputa” na čelu sa direktorom Jonuzom Mujovićem nije bio pozitivan odnosno zadovoljavajući. I to bez obzira na činjenicu da se ova inicijativa ne zasniva na populizmu i da je upravo ovaj zahtjev koji dominantno ne pogađa period turističke sezone u kome će građani plaćati punu cijenu putarine, a preduzeće bez umanjenja prihodovati, u stvari realan osnov koji građani mogu ponuditi, a nadležni prihvatiti", piše u saopštenju.

tunel sozina putarina
foto: Demokrate Bar

Dodaju da je od kako je otvoren tunel cijena putarine neporimijenjena, bez obzira na tada čvrsta obećanja da će nakon njegove otplate postati „slobodan“ za sve građane Crne Gore.

"Bogaćenje i čašćavanje menadžmenta preduzeća koje gazduje tunelom, kao i na sve češće usmjeravanje prihoda ka državnim projektima od koje građani Bara nemaju koristi, postali su glavni osnov funkcionisanja preduzeća. Zbog svega navedenog smatramo da su za proteklih 14 godina građani dovoljno dali te da je sada kucnuo čas da nova vlada izađe u susret građanima, naročito onima koji svakodnevno prolaze naplatnu rampu ovog tunela", kazali su.

Barske Demokrate će proširiti svoju inicijativu u odnosnu na stanovnike Krajine i Ostrosa kojima, kako navode, takođe treba dodijeliti besplatne godišnje karte.

"Dakle, čim se steknu svi preduslovi očekujemo poziv na dogovor i finalizaciju inicijative koju smo prošle godine predali", zaključuju.

Bonus video: