“Ekonomska računica je prilično jasna"

Krvavac: Ekološka rekonstrukcija i nastavak rada TE Pljevlja nemaju alternativu

"Čini se da pojedine strukture u Crnoj Gori prelako preko usta prevaljuju činjenicu o eventualnom gašenju Termoelektrane Pljevlja, koja bi ukoliko ne dođe do ekološke rekonstrukcije, bila praktično izvjesna"

3350 pregleda 2 komentar(a)
Krvavac, Foto: Demokrate Pljevlja
Krvavac, Foto: Demokrate Pljevlja

Potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Pljevljima Bojan Krvavac tvrdi da ekološka rekonstrukcija i nastavak rada Termoelektrane Pljevlja nemaju alternativu i da su svi koji se protive tome rade protiv interesa Pljevalja.

“Budućnost rada energetskog kompleksa u Pljevljima najviše se tiče nas Pljevljaka, pa se samim tim ovako krucijalne odluke moraju donositi uz uvažavanje mišljenja građana Pljevalja, predstavnika zaposlenih u energetskom sektoru, relevantnih sindikata, predstavnika političkih partija, jer ukoliko se se sprovede skrivena agenda koja se krije iza nekih nepotpisanih saopštenja, bojim se da je egzistencija našeg grada pod ogromnim znakom pitanja”, naveo je Krvavac u saopštenju za javnost.

Poručio je da se ne smije igrati sa egzistencijom radnika energetskog kompleksa u Pljevljima kao i sa sudbinom cijelog grada koji je u potpunosti vezan za funkcionisanje energetskog sektora.

“Apsolutno je svima jasno da proizvodnja električne energije iz uglja nema neograničenu budućnost, međutim ekološka rekonstrukcija TE kao i funkcionisanje iste, čime bi se direktno obezbjedila stabilnost energetskog sektora u državi na duge staze , definitnivno nemaju alternativu. Čini se da pojedine strukture u Crnoj Gori prelako preko usta prevaljuju činjenicu o eventualnom gašenju Termoelektrane Pljevlja, koja bi ukoliko ne dođe do ekološke rekonstrukcije, bila praktično izvjesna. Nejasno je kako neko može tako nonšalantno da dovodi u pitanje direktnu egzistenciju više hiljada porodica, a indirektno opstanak cijele jedne sredine, koja je decenijama unazad bila energetski i privredni stub države Crne Gore”, naveo je Krvavac.

Kaže da su Pljevlja zaslužila da se “zahvaljujući ekološkoj šteti koju su naši građani trpjeli decenijama unazad, zahvaljujući milionima koji su se slili u državni budžet iz Pljevalja, danas djelimično vrati uloženo kroz eko-rekonstrukciju, kojom bi se praktično kupila decenija za sprovođenje pravedne tranzicije i diversifikacije djelatnosti energetskih giganata u Pljevljima”.

“Ekonomska računica je prilično jasna. Ili će država uložiti 54 miliona u ekološku rekonstrukciju, koja će zadovoljiti evropske standarde ili ćemo uvoziti 100 miliona evra električne energije godišnje. Dakle 54 miliona za deset godina rada TE Pljevlja ili milijarda uvoza električne energije u sledećih deceniju. Da ne pominjemo da bi finansije opštine Pljevlja bile svedene na prosjački štap zahvaljujući ukidanju ekološke naknade, poreza na nepokretnost, koncesionih naknada I sl.Zaista ostaje nejasno kako neko pored ovako egzaktnih podataka, pored nepostojanja zamjenskih postrojenja kojim bi se nadomjestilo stabilnih 50% proizvodnje električne energije u državi, krenuo u avanturu neodobravanja ekološke rekonstrukcije istovremeno stavljajući na kocku živote zaposlenih kao i biološki opstanak sredine koja je toliko dala Crnoj Gori u ekonomskom, privrednom i finansijskom smislu”, naveo je Krvavac.

Preporučujemo za Vas