SDP Rezolucijom želi da zaustavi dalje podjele

"Crna Gora se nalazi u stanju dubokih političkih podjela, institucionalne i društvene krize, koja ima i bezbjednosne izazove i potpuno parališe institucije i normalan život građana. Imamo snažan pad investicija, rast broja nezaposlenih za čak 10.000, enormni rast cijena životnih namirnica...", rekao je Zeković

6263 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Sa pres konferencije, Foto: Biljana Matijašević

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je Skupštini Predlog rezolucije o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa, u namjeri, kako je navedeno u dokumentu, da se doprinese zaustavljanju daljih podjela i otpočne sveobuhvatni dijalog koji će doprinijeti smirivanju tenzija i rješavanju nagomilanih problema u Crnoj Gori.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković je, predstavljajući Rezoluciju, rekao je da je ovo treći put ove godine da SDP pokušava natjerati vlast da prihvati dijalog.

Podsjeća da je SDP još početkom godine pismom predsjednika partije Raška Konjevića predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicirao dijalog oko izbora nosilaca pravosudnih funkcija i izborne reforme, a u junu uputio javni poziv na postizanje evropskog konsenzusa u svijetlu iskazane većine u Skupštini prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“U međuvremenu je stanje pogoršano i Crna Gora se nalazi u stanju dubokih političkih podjela, institucionalne i društvene krize, koja ima i bezbjednosne izazove i potpuno parališe institucije i normalan život građana. Imamo snažan pad investicija, rast broja nezaposlenih za čak 10.000, enormni rast cijena životnih namirnica, kapitalni budžet koji se ostvaruje na nivou od 30 odsto, pogoršanje zdravstvene situacije, a vlast se bavi sama sobom i borbom partija vlasti ko će uzeti koje ministarstvo", rekao je Zeković na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović pkazao je da su na širi dijalog pozivali i partnere iz međunarodne zajednice.

“Naša ponuda je široka. Godinu dana smo potrošili i vrijeme je da se konstruktivno odnosimo prema našim građanima”, poručio je Vujović. Komentarišući najavljenu rekonstrukciju Vlade, on je ocijenio da su aktuelni pokušaji navodne rekonstrukcije Vlade način da se jedno loše stanje i loš model zamijeni još gorim.

"Pri tome se kao ključne teme nameću pitanja podjele funkcija i fotelja. To nije put , već je to pravac koji nas vodi u dalje propadanje. Put mora biti u dijalogu i rješavanju problema na vrijednosnoj osnovi i platformi, a ne kroz prizemnu partijsku trgovinu. Na kraju, na dijalog i evropski konsenzus nas uporno pozivaju i naši evropski i međunarodni partneri. Ovako nam se nudi put od 'ekspetske' do Vučićeve Vlade", rekao je Vujović.

Zeković je kazao da se ekspertska Vlada, koja kao koncept nije sporna, pokazala očajnom, a pravdana je neophodnošću isključivanja DF-a iz vlasti, jer bi štetio evropskom putu.

"Danas je nakon veoma loših rezultata i potpunog zaustavljanja pregovora sa EU kao rješenje se nudi ulazak DF-a u vlast. Požar se pokušava ugasiti benzinom,” rekao je Zeković.

SDP, kako je dodao, insistira na ozbiljnom, širokom i sveobuhvatnom političko-parlamentarnom dijalogu, kako bi stabilizovali političke prilike i postigli evropski konsenzus. "Na temelju nesporne evropske političke večine koja postoji među građanima, a vjerujemo da ima iskaz i među političkim subjektima, potrebno je postići dogovor o izboru nosilaca pravosudnih funkcija, strategiji ekonomskog razvoja, stabilizovati političke prilike. Građanski karakter kao temeljno ustavno određenje i sekularnost – jedan od osnovnih principa modern pravne države ne mogu se dovoditi u pitanje", poručio je Zeković. Dodaje da SDP duboko vjeruje da je unutar parlamentarne većine zrela svijest o neophodnosti dijaloga.

Bonus video: