Radulović u Njujorku: Multilateralizam neprocjenjiv u jačanju međunarodnog jedinstva i solidarnosti

Aktuelna pandemija dovela je i do ozbiljnih kršenja ljudskih prava širom svijeta, pogotovo među najranjivim grupama - ženama i djevojčicama, kazao je ministar

5186 pregleda 0 komentar(a)
Sa ministarskog sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa ministarskog sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Tokom istorije dogodi se vrijeme kada je multilateralizam na ispitu, kao što je to trenutno slučaj, ali nema sumnje da imamo potencijal da preokrenemo situaciju u našu korist, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, učestvujući na Ministarskom sastanku Alijanse za multilateralizam, na marginama ovogodišnjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na konferenciji, koju su otvorili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske Heiko Mas i Žan-Iv Le Drijan, šef crnogorske diplomatije potvrdio je da Crna Gora pruža jasnu podršku vrijednostima i ciljevima koje promoviše Alijansa, ocjenivši da su oni neprocjenjivo sredstvo za jačanje međunarodnog jedinstva i solidarnosti, te da zdravstvena kriza, koja je produbila već postojeće konflikte, zapravo predstavlja jasno upozorenje da se u multilateralizam mora ulagati više nego ikada prije.

„Aktuelna pandemija dovela je i do ozbiljnih kršenja ljudskih prava širom svijeta, pogotovo među najranjivim grupama - ženama i djevojčicama“, naveo je Radulović, kako je saopšteno iz MVP-a.

Rekao je da borba protiv krize i prateći oporavak moraju biti pravični, jednaki i održivi, te da potpuna implementacija Agende Pariskog klimatskog sporazuma i međunarodnih standarda o ljudskim pravima imaju veliki značaj za stvaranje svijeta adekvatno pripremljenog za buduće sistemske izazove.

Šef crnogorske diplomatije je takođe učestvovao na Konferenciji država potpisnica Ugovora za sveobuhvatnu zabranu nuklearnog testiranja (CTBT), koji je usvojen od strane GSUN-a 1996. godine, ali koji još uvijek čeka ratifikaciju osam država. „Dvadeset peta godišnjica prilika je da ponovimo da ovaj Ugovor ima suštinsku ulogu u procesu nuklearnog razoružanja na globalnom nivou, a ujedno je i podsjetnik da će bez trajnog i pravno obavezujućeg stupanja na snagu, mir i stabilnost biti u opasnosti“, rekao je Radulović, potvrdivši predanost Crne Gore ciljevima tog dokumenta.

Radulović se tokom boravka u Njujorku sastao i sa mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom. Tom prilikom je, kako navode iz MVP-a, potvrđena odlična bilateralna saradnja i potpisan Memorandum o razumijevanju između diplomatskih akademija dvije zemlje.

Radulović i Sijarto
Radulović i Sijartofoto: Vlada Crne Gore

Razgovarajući o nacionalnim naporima u prevazilaženju izazova pandemije, šef crnogorske diplomatije zahvalio je na donaciji 200 hiljada vakcina protiv Kovida-19 u julu. Na sastanku je apostrofiran značaj o daljoj uzajamnoj podršci u multilateralnim forumima.

Bonus video: