iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji za 2021. godinu

Obaveze koje se odnose na poglavlje 30 - Vanjski odnosi biće realizovane do kraja godine

Ona je izrazila zadovoljstvo visokim stepenom realizacije obaveza, iako je poglavlje 30 privremeno zatvoreno i istakla da će Radna grupa biti posvećena sprovođenju Mape puta koja će na pravi način adresirati praćenje realizacije obaveza iz pregovaračkog procesa

5123 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Sve preostale obaveze iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2021. godinu koje se odnose na poglavlje 30 – Vanjski odnosi, biće realizovane do kraja godine, kazala je šefica Radne grupe za to poglavlje, Aida Salagić Ceković.

Ona je to saopštila na danas održanoj tematskoj sjednici Radne grupe za 30. poglavlje – Vanjski odnosi.

Salagić Ceković je istakla da je u pitanju poglavlje koje je horizontalno povezano s velikim brojem drugih poglavlja, i da kao takvo u kontekstu revidirane metodologije ima uticaja na gotovo sve klastere.

Ona je izrazila zadovoljstvo visokim stepenom realizacije obaveza, iako je poglavlje 30 privremeno zatvoreno i istakla da će Radna grupa biti posvećena sprovođenju Mape puta koja će na pravi način adresirati praćenje realizacije obaveza iz pregovaračkog procesa.

Na sastanku su razmatrane obaveze nadležnih institucija u vezi sa pripremom predstojećeg Pododbora za trgovinu, carinu, industriju i poreze koji je planiran za 5. oktobar 2021.

U tom kontekstu, Salagić Ceković je istakla da će crnogorska strana partnerima iz Evropske komisije predstaviti najnovije rezultate na polju usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, jačanja administrativnih kapaciteta i napretka koji ostvarujemo na terenu.

Inovirana Radna grupa za 30. poglavlje – Vanjski odnosi konstituisana je na sjednici 16. septembra i broji 27 članova.

Preporučujemo za Vas