"Prijem Crne Gore u NATO predstavlja potvrdu politike otvorenih vrata"

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ilija Daković, istakao je da je sticanjem statusa ravnopravnog, 29. člana velike porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, Crna Gora ispunila jedan od svojih najvažnijih spoljno-političkih ciljeva
60 pregleda 1 komentar(a)
Konferencija načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Konferencija načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 10.11.2017. 11:48h

Prijem Crne Gore u NATO predstavlja potvrdu politike otvorenih vrata tog saveza i poruku ostalim aspirantima za članstvo u Alijansi, poručeno je na Konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5).

Tema ovogodišnje Konferencije, koja se održava u Skoplju, je jačanje saradnje u okviru A-5 kao i dalji doprinos bezbijednosti Alijanse.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, predstavnici oružanih snaga članica Američko-jadranske povelje i predstavnici nacionalnih gardi Sjedinjenih Američkih Država čestitali su Crnoj Gori punopravno članstvo u NATO.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ilija Daković, istakao je da je sticanjem statusa ravnopravnog, 29. člana velike porodice najrazvijenijih zemalja svijeta, Crna Gora ispunila jedan od svojih najvažnijih spoljno-političkih ciljeva.

„U ispunjenju tog cilja, nesporna je i evidentna uloga A-5 inicijative, koja je na našem primjeru potpuno opravdala svoju svrhu“, rekao je on.

Daković je podsjetio da je Američko-jadranska povelja proklamovala kao svoj osnovni cilj podršku zemljama aspirantima inicijative u njihovom procesu približavanja Alijansi i lakšem ispunjenju tog cilja.

Crna Gora i VCG, kako je naglasio, ostaju otvoreni da sa zemljama aspirantima, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, podijele iskustva i naučene lekcije iz procesa pristupanja i integracije.

Daković se sastao sa zamjenikom komandanta Komande američkih snaga u Evropi (US EUCOM) generalom Timotijem Rejom, načelnikom Generalštaba Armije Makedonije general-potpukovnikom Metodijom Veličkovskim, kao i sa komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti generalom Rahmanom Ramom.

Daković je, kako je saopšteno, posjetio crnogorske kadete koji se školuju na makedonskoj Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“.

Bonus video: