administrativni odbor imenovao Masoničića i minić

Bečića savjetuje osmoro

Administrativni odbor odbio zahtjev Filipa Vukovića (DPS) da mu produži naknadu

13580 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Foto: Skupstina Crne
Foto: Skupstina Crne

Administrativni odbor je na predlog predsjednika Skupštine Alekse Bečića za njegove savjetnike imenovao diplomiranog ekonomistu Dušana Masoničića i diplomiranu stomatološkinju Valentinu Minić.

Predsjednik Parlamenta sada ima osam savjetnika.

Odbor je juče konstatovao prestanak prava na naknadu po prestanku funkcije za poslanike, savjetnike predsjednika i potpredsjednika Skupštine iz prethodnog saziva parlamenta.

Pravo na godišnju naknadu u iznosu posljednje zarade koju su primali prije prestanka funkcije, prestalo je Goranu Daniloviću, Branki Tanasijević, Adrijanu Vuksanoviću, Ani Nikolić, Valentini Minić, Nedžadu Dreševiću, Neđeljku Rudoviću, Mirsadu Muriću, Maji Bakrač, Mihailu Anđušiću, Nadi Drobnjak, Momčilu Martinoviću, Željki Savković, Neli Savković-Vukčević, Aleksandri Vujičić, Nadi Nenezić, Žani Filipović, Srđanu Miliću, Budimiru Aleksiću i Sanji Pavićević.

Pravo na naknadu juče je prestalo i savjetnicima predsjednika Skupštine iz prethodnog saziva Ivana Brajovića - Tatjani Krivokapić, Jeleni Davidović, Ani Radonjić, Bojani Dabović, Nusretu Eću i Vladimiru Šibaliću.

Isto pravo prestalo je i savjetnicima bivših potpredsjednika Skupštine Anđeli Mićanović, Ardijanu Mavriću i Nikoli Berišaju.

Predsjednik Odbora Milun Zogović je kazao da je potpredsjednik u prethodnoj Vladi za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin (DPS) obavijestio odbor da želi da mu Administrativni odbor utvrdi prestanak prava na naknadu zarade, zaključno sa 31. avgustom. Odboru se obratio i raniji poslanik Skupštine Dženan Kolić (Demokrate) sa zahtjevom za prestanak prava na naknadu po prestanku funkcije, zaključno sa 10. avgustom. Zogović je u ime odbora donio rješenje o prestanku tog prava Pažinu i Koliću, zbog blagovremenosti.

Pravo na jednogodišnju naknadu isteklo je i za ranije poslanike Džavida Šabovića, Ljiljanu Đurašković, Marinu Jočić, Filipa Vukovića i Zvonka Vukovića, ali su oni tražili produženje za još godinu po osnovu sticanja penzije u tom periodu. Produženje je odobreno Šaboviću, Đurašković i Jočić.

Odbor je odbio zahtjev ranijeg poslanika Filipa Vukovića (DPS) da mu se produži naknada, jer je ranije već ostvario pravo na prijevremenu starosnu penziju, a traži da mu odbor produži pravo na naknadu do 23. oktobra 2022. kada stiče uslov za starosnu penziju, što nije u skladu sa članom 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. U tom zakonu je, kako je obrazložio Zogović, propisano da se navedeno pravo može produžiti za još godinu dana ako u tom periodu njegov korisnik stiče pravo na penziju, što znači da je Vuković mogao ostvariti pravo u slučaju da je sticao pravo na starosnu penziju u periodu od 24. septembra 2021. godine do 24. septembra 2022. godine.

”Možda je trebalo da Administrativni odbor bude “elastičniji”, da zažmurimo, da za mjesec dana omogućimo da mu se ne prekida do sticanja prava na penziju”, rekao je potpredsjednik odbora Ljuiđ Škrelja (DPS).

Bivši poslanik Zvonko Vuković (DPS) će takođe morati da dostavi dodatnu dokumentaciju - tačan datum kada će u 2022. ispunjavati uslove za prijevremenu starosnu penziju.

Ustavni sud je dostavio dopis Administrativnom odboru radi usmene rasprave u sporu po tužbi Raška Konjevića, radi poništenja rješenja od 10. decembra 2019. Taj odbor je odbio zahtjeve Konjevića i Nikole Divanovića (DPS) da se preispitaju odluke toga tijela o novčanim kaznama zbog opomena na sjednici, nakon čega je poslanik SDP podnio tužbu.

Zogović je kazao da je o tome obavijestio Škrelju, koji je u vrijeme donošenja rješenja bio na čelu odbora.

”Moj lični i stav većine u odboru, iskazan je kroz usvajanje izmjena Poslovnika kojima su brisane odredbe poslovnika o materijalnom kažnjavanju poslanika”, rekao je Zogović.

Preporučujemo za Vas