Izvještaj o Cetinju naredne sedmice

Ivanović je objasnio da Komisija mora da pregleda obiman materijal

12692 pregleda 138 reakcija 8 komentar(a)
Oklijevanje ili opreznost: Brđanin i Sekulović, Foto: SAVO PRELEVIC
Oklijevanje ili opreznost: Brđanin i Sekulović, Foto: SAVO PRELEVIC

Komisija Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi još nije završila analizu postupanja policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, a izvještaj se može očekivati tokom naredne sedmice. To je “Vijestima” rekao šef Komisije, poslanik i član Odbora za bezbjednost iz Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović.

Izvještaj treba da pokaže da li je bilo propusta u bezbjednosnom sektoru, a nakon što je premijer Zdravko Krivokapić otvorio pitanje povjerenja ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i direktora UP Zoranu Brđaninu zbog navodnog oklijevanja u izadavanju naloga policiji da probije barikade koje su postavili protivnici ustoličenja. On je planirao njhovu smjenu neposredno nakon ustoličenja, nezadovoljan navodnim oklijevanjem u izdavanju direktiva policiji. Sekulović je potvrdio u intervjuu “Vijestima” da je premijer tražio njegovu i ostavku Brđanina.

Nakon pritiska diplomata zemalja Kvinte i nagovještaja uskraćivanja podrške Dritana Abazovića, koji je u Vladi koordinator bezbjednosnog sektora, odlučeno je da se sve istraži, a potom donese odluka. Premijer je najavio da je očekuje za dvije sedmice, koje su već prošle.

Ivanović je objasnio da Komisija mora da pregleda obiman materijal, koji treba da dobiju od nadležnih državnih organa. Vijesti su ranije objavile da će ona konačnu procjenu postupanja bezbjednosnih službi i njihovih starješina sačiniti na osnovu izvještaja Uprave policije, MUP-a i ANB-a u vezi događaja na Cetinju. Finalni izvještaj sa zaključcima biće zatim proslijeđen Birou, Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Vladi.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

Komisija je formirana 10. septembra pri Birou za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi, kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. U njoj su predstavnici Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednosti, Ministarstva odbrane i savjetnik vicepremijera i Ivanović.

Bonus video: