"Personalne greške su uvijek moguće, ali ih je lako ispraviti"

Zeković: Odbijanjem dijaloga vlast paralisala pravosudni sistem

"Pokušaj nove vlasti da prostom većinom bira članove TS, koji bi kasnije za vd VDT-a, mimo Ustava postavili lice koje i ne mora biti iz Državnog tužilaštva, pokazuje namjeru da se neophodnost promjena u Tužilačkoj organizaciji zloupotrijebi na način što bi ono bilo potčinjeno sadašnjoj i svakoj budućoj političkoj većini"

8500 pregleda 10 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Insistiranje parlementarne većine pod vođstvom Demokratskog fronta da, mimo Ustavom predviđene većine, bira Vrhovnog državnog tužioca, odnosno vd, imaće svoje posljedice i na proces evropskih integracija, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković.

"Personalne greške su uvijek moguće, pa i prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija, ali ih je relativno lako ispraviti. Normativno nazadovanje, na šta su jasno ukazivali iz Venecijanske komisije i EK, ima mnogo trajnije posljedice i za očekivati je da bude dodatno problematizovano u narednom izvještaju o napretku EU. Pokušaj nove vlasti da prostom većinom bira članove TS, koji bi kasnije za vd VDT-a, mimo Ustava postavili lice koje i ne mora biti iz Državnog tužilaštva, pokazuje namjeru da se neophodnost promjena u Tužilačkoj organizaciji zloupotrijebi na način što bi ono bilo potčinjeno sadašnjoj i svakoj budućoj političkoj većini", naveo je Zeković.

Dodaje da namjera da značajan dio, moguće i većinu Tužilačkog savjeta čine aktivni advokati "višestruko je problematična".

"Situacija u kojoj je advokat ujutru u sudnici suprotna strana ili pregovara o sporazumu sa državnim tužiocem, dok popodne ocjenjuje kvalitet rada tog državnog tužioca, odnosno odlučuje o njegovom napretku, klasični je primjer sistemskog konflikta interesa. Nadamo se da će činjenica da je kompletan pravosudni sistem u vd stanju ili disfunkcionalan, što pravi ozbiljne posljedice za građane i ugrožava efikasnost sistema, konačno biti prepoznata i od predsjednika Skupštine Bečića koga mjesecima pozivamo da pokrene parlamentarni dijalog, a koji ako zanemarimo julsku simulaciju, to uporno odbija", saopštio je Zeković.

Preporučujemo za Vas