Fon der Lajen u posjeti Zapadnom Balkanu: U srijedu u CG, sastaće se sa Krivokapićem i Đukanovićem

Fon der Lajen će na aerodromu u Podgorici dočekati predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić

17022 pregleda 66 reakcija 7 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen posjetiće u srijedu 29. septembra Crnu Goru, gdje će se sastati sa predsjednikom države Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Fon der Lajen će, kako prenosi portal RTCG, u pratnji Krivokapića posjetiti Institut za javno zdravlje, koji je dobio podršku Evropske unije u borbi protiv pandemije.

"Ona će posjetom izraziti posvećenost regiji i njenoj evropskoj budućnosti, a sa svim liderima sa kojima se bude srela razgovaraće o važnim političkim i regionalnim pitanjima", saopštila je portparolka EK Dana Spinant.

Fon der Lajen će na aerodromu u Podgorici dočekati predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz Skupštrine, pored Bečića, svečanom dočeku će prisustovati i otpravnica poslova misije Crne Gore pri EU Jela Vuletić, ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, kao i zamjenik ambasadorke Riccardo Cerri.

Fon der Lajen počinje sjutra zapadnobalkansku turneju posjetama Albaniji i Severnoj Makedoniji, prenosi Beta.

Kako je najavljeno u Briselu, Fon der Lajen će u srijedu 29. septembra posjetiti Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, a dan kasnije, 30. septembra Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica Evropske komisije je posjetu Zapadnom Balkanu najavila u govoru o stanju Unije sredinom septembra, istakavši da je ulaganje u budućnost tog regiona ulaganje u budućnost Evropske unije.

"Prije kraja mjeseca ići ću u region da bih poslala jasan signal naše posvećenosti procesu proširenja...Dugujemo to svim mladim ljudima koji vjeruju u budućnost u Evropi", izjavila je Fon der Lajen u govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Dodala je da EU zbog toga pojačava podršku kroz novi Ekonomsko-investicioni plan koji je vrijedan oko trećine BDP tog regiona.

"Ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost EU", navela je predsjednica EK.

Bonus video: