Počelo jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Na predlog pet političkih grupa, dnevni red obuhvata i raspravu na temu „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji: kakva je uloga Savjeta Evrope?“

4313 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), na kojem će se, kao jednoj od glavnih tema, raspravljati o životnoj sredini i ljudskima pravima, počelo je danas u Strazburu.

Na skupu učestvuje i delegacija Skupštine Crne Gore.

Na predlog pet političkih grupa, dnevni red obuhvata i raspravu na temu „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji: kakva je uloga Savjeta Evrope?“.

Panel na visokom nivou biće posvećen životnoj sredini i ljudskim pravimaa, a raspravljaće se i o izvještajima koji tretiraju pitanje uloge SE u promovisanju „prava na životnu sredinu“, potrebu za snaženjem participativne demokratije, promjenama u krivičnoj i građanskoj odgovornosti i većoj posvećenosti vladavini prava.

"U izvještajima su tretirana pitanja borbe protiv nejednakosti u pravu na bezbjednu, zdravu i čistu životnu sredinu, odnosa klime i migracija, na koji način istraživačke politike mogu promovisati ekološku zaštitu", saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Skupštini će se obratiti evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za evropske poslove Nikola Dimitrov, kao i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto.

Na pitanja će, kako se navodi, odgovarati generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

Na skupu u Strazburu će se razgovarati o humanitarnim posljedicama konflikta Azerbejdžana i Jermenije, vraćanju društvenog povjerenja jačanjem socijalnih prava i snaženju borbe protiv takozvanog zločina iz časti, rodnoj zastupljenosti u Paralamentarnoj skupštini.

Na zasijedanju će se raspravljati o situaciji u Avganistanu, povećanom migracionom pritisku na granicama Letonije, Litvanije i Poljske sa Bjelorusijom.

Na zasijedanju će biti dodijeljena Nagrada Vaclav Havel za ljudska prava, a 30. septembra SE dočekuje „Malu Amal“, 3,5 metara visoku lutku devetogodišnje djevojčice, koja „hoda“ osam hiljada kilometara kako bi podigla svijest o položaju djece izbjeglica.

U radu skupa u Strazburu učestvuju poslanici Maja Vukićević, Predrag Sekulić i Ervin Ibrahimović dok zasijedanje, putem video-konferencijskog sistema, prate poslanici Dragan Krapović i Miloš Konatar.

Bonus video: