Funkcioner ulcinjskog DPS sumnja u regularnost izbora opštinskog odbora, iz partije tvrde da je sve bilo regularno

Redža, koji je u dva mandata bio član GO, a sada prvi put od 1997, nije prošao u OO, kaže da zbog svojih stavova očigledno nekom nije bio po volji

32798 pregleda 137 reakcija 15 komentar(a)
Da li je glasanje bilo namješteno: Opštinska konferencija DPS Ulcinj, Foto: DPS CG
Da li je glasanje bilo namješteno: Opštinska konferencija DPS Ulcinj, Foto: DPS CG

Iako visoki funkcioner ulcinjskog DPS Nailj Redža tvrdi da je deveta opštinska izborna konferencija u tom gradu bila neregularna, u loklanom odboru te partije kažu da je sve proteklo u skladu sa statutom i pravilima.

”Opštinske izborne konferencije (OIK), uključujući i konferenciju u Ulcinju, održane su u skladu sa statutom i identičnim pravilima. Da je sve bilo u skladu sa statutom govori i činjenica da nijesu dobile nijednu primjedbu”, stoji u odgovoru OO DPS-a na pitanja “Vijesti” da prokomentarišu optužbe pojedinih članova o navodnim nezakonitostima na izbornoj konferenciji.

Međutim, Redža, koji je u dva mandata bio član GO, a sada prvi put od 1997, nije prošao u OO, kaže da zbog svojih stavova očigledno nekom nije bio po volji.

”Jer ne mogu da vjerujem da nijesam dobio makar 27 glasova, koliko je trebalo za prolaz. Ali još uvijek mi ne daju taj papir, da vidim ko je glasao, kako i koliko sam dobio glasova. Neko me izbrisao”, kazao je Redža “Vijestima”.

Najavio je da će čim dobije dokaz o tome, napisati prigovor nadležnim partijskim organima.

Izborna konferencija ulcinjskog DPS, na kojoj se elektronskim putem biralo 60 članova novog saziva OO, održana je u sali Centra za kulturu u nedjelju, 19. septembra. Bilo je prisutno 115 delegata, koji su imali pravo glasa.

Prvorangirani na listi, bio je aktuelni predsjednik OO Sead Osmanović sa 123 glasa, drugi na listi bio je Đuro Dabović sa skoro 40 glasova manje, 85, zatim Fuad Bajri 81, Samanta Đekaj 81, Ljiljana Čović 77, Vladimir Filipović 76, Sadik Čotić, Edina Derviši, Bojan Đakonović, Pavle Marniković i Tihomir Rakočević po 75...Ispostavilo se da je za ulazak u OO bilo dovoljno 27 glasova koliko su dobili Aleks Rudović i Džemal Redžović. U OO ušli su i veterani Ljoro Nrekić, Redžep Taganović, Ljuiđ Škrelja po automatizmu, kao odbornik...

Redža kaže da je očigledno da glasanje nije bilo regularno.

”Ako smo na početku konferencije utvrdili da ima 115 delegata sa pravom glasa, kako je neko mogao da dobije 123 glasa”, kazao je on.

Naveo je da razumije potrebu da se radi na podmlađivanju partije. “Ali ako već uđeš u igru, onda igraj pošteno”, kazao je Redža.

U OO DPS ističu da je na 9. Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS u Ulcinju, nastavljen trend kadrovskog jačanja partije.

”Od predloženih 145 delegata, na konferenciji je učestvovalo njih 115 koji su bili fizički prisutni, dok su ostali koji su bili u izolaciji ili pravdali odsustvo, glasanje obavili elektronskim putem QR code-a ili linka koji im je dostavljen. Na konferenciji je izabran novi saziv OO, koji osim novoizabranih 60 članova, čine i predsjednik Opštine i 8 odbornika SO. Napominjemo da je u novom sastavu 33% žena i 33% mladih”, stoji u odgovoru OO DPS.

Redža kaže da je nejasno kako je neko imao pravo da glasa od kuće. “Ako je neko mogao da glasa od kuće, zašto onda svi nijesmo glasali iz svojih domova”, kazao je on.

Drugi delegat i istaknuti član DPS, čije je ime i prezime poznato redakciji, tvrdi da je spisak novog OO nametnut iz Podgorice i samo proslijeđen u “gotovom izdanju”.

U OO DPS kažu da kadrovsko osnaženje podrazumijeva “da među novim članovima, 85 odsto njih su visoko obrazovani i predloženi su na osnovu referenci tj. njihovih biografija”.

”Dakle, u novom sastavu imamo i ljekare, advokate, arhitekte, preduzetnike. Ubijeđeni smo da će DPS biti stožer buduće vlasti kako u Ulcinju, tako i na državnom nivou, naravno, uz naše tradicionalne koalicione partnere i sve one građanske snage koje se zalažu za jednu građansku, multietničku i sekularnu Crnu Goru, buduću članicu Evropske unije”, stoji u dopisu.

DPS: Da je članovima nejasno obratili bi se organima, a ne mediju sa misijom da nam šteti

Opštinskom odboru DPS, odnosno centrali, sporno je što se neko od njihovih delegata ili članova drznuo da o eventualnim neregularnostima na konferenciji, progovori za Vijesti. “Da je bilo kome od naših 145 delegata OIK-a u Ulcinju, ili našim članovima partije, bilo nešto nejasno, ubijeđeni smo da bi se prvo obratili organima partije, a ne mediju bliskom režimu koji ima svoju političku misiju da neosnovanim napadima na DPS šteti rejtingu i ugledu naše partije”, stoji u odgovoru.

Bonus video: