Tužilački savjet još na čekanju

Još bez najave sjednica iako pred izbore nema ni šefa DIK-a

12470 pregleda 7 komentar(a)
Premijerski sat bi mogao probiti led: Krivokapić u Skupštini, Foto: Luka Zekovic
Premijerski sat bi mogao probiti led: Krivokapić u Skupštini, Foto: Luka Zekovic

Drugo redovno, jesenje zasjedanje Skupštine Crne Gore počinje za dva dana, ali se još ne zna kada će biti održana prva sjednica, iako poslanike očekuje više predloga zakona, odluka i izbora.

U skupštinskoj proceduri je među politički prioritetnim pitanjima izbor predsjednika Državne izborne komisije jer su lokalni izbori u tri opštije u decembru, ali i izbor dijela članova novog Tužilačkog savjeta koji je uslov za početak promjena u Tužilaštvu.

Takođe i brojni zakoni i drugi akti, među kojima su predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, predlog Zakona o izmjeni i dopuni zakona o privrednim društvima, interpelacije za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete i poljoprivrede, predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, izvještaj sa predlogom Administrativnog odbora da se protiv poslanika DPS-a Petra Ivanovića daje odobrenje za pokretanje krivičnog postupka...

Jedan od sagovornika “Vijesti” kazao je da je na kolegijumu predsjednika Skupštine, održanom u vili “Gorica” prethodne sedmice, rečeno da bi prva redovna sjednica mogla biti zakazana nakon što predstavnici parlamentarne većine postignu politički dogovor oko spornih pitanja, među kojima je izbor članova Tužilačkog savjeta i rekonstrukcija Vlade.

Drugi izvor, međutim, navodi da se o tom pitanju nije pričalo na kolegijumu, niti je postignut nikakav dogovor. Planirano je da eventualno bude održan Premijerski sat.

Iz Skupštine juče nisu odgovorili kada će biti zakazana sjednica redovnog zasjedanja i koje će tačke biti na dnevnom redu.

Poslanici Demokratskog fronta su krajem juna, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića objavili bojkot parlamenta i uskraćivanje povjerenja predsjedniku Aleksi Bečiću. Ipak, na sjednici Administrativnog odbora oni su podržali odluke kolega iz vladajuće većine, između ostalog i za izbor dva savjetnika šefa Skupštine.

Opoziciona Demokratska partija socijalista je bojkotovala rad Skupštine, zbog usvajanja izmjena tužilačkog zakona.

Nakon izlaska 16 poslanika DF-a iz Skupštine na sastancima parlamentarne većine iz DF-a su saopštili da ostaju pri nepromijenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrješenje aktuelne krize. Predlagali su da predsjednika Vlade zamijeni dugogodišnji poslanik i diplomata Miodrag Lekić, a da mjesto predsjednika Skupštine koje sada pokrivaju Demokrate zauzme neko iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

U međuvremenu su sa Demokratama 16. septembra izdali zajedničko saopštenje u kojem su naveli da je Vladu potrebno rekonstruisati.

Sa takvim stavom je izašao kasnije i premijer.

Bonus video: