SDP i Demos nude Deklaraciju o promjenama

Podsjećajući da je u nalazima Evropske unije (EU) Crna Gora okarakterisana kao “zarobljena država”, navodi se i da treba raditi na departizaciji i prekidanju tridesetogodišnje vladavine jedne partijske oligarhije
24 komentar(a)
Miodrag lekić, Draginja Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Miodrag lekić, Draginja Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.05.2018. 17:36h

Građanske snage treba da se okupe oko nužnih društvenih promjena, kao što je ubrzavanje evropskih integracija i jačanja državnosti Crne Gore, navodi se u Deklaraciji o promjenama. U predlogu koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa, između ostalog se navodi i da treba raditi na smanjivanju podjela.

“U ovoj zemlji podjele postoje zato što ih želi otuđena vlast - zavadi pa vladaj. Ali i zato što one odgovaraju jednom broju opozicionih političkih aktera. I jedni i drugi su konzervirali postojeće stanje u društvu, imaju koristi iz tih podjela i na njima opstaju. Umjesto tih podjela, građanska Crna Gora mora da uspostavi vrijednosni i politički dogovor oko svih ključnih pitanja, i da na tom konsenzusu gradi državnu budućnost”, navodi se u dokumentu koji će danas biti predstavljen.

Podsjećajući da je u nalazima Evropske unije (EU) Crna Gora okarakterisana kao “zarobljena država”, navodi se i da treba raditi na departizaciji i prekidanju tridesetogodišnje vladavine jedne partijske oligarhije. U Deklaraciji se ističe i da će se zalagati za jačanja institucija, ističući da su one institucije “zarobljene u rukama otuđene partijske elite”. Političke partije i građanski aktivisti, kako se navodi, treba da se zalažu za društvo koje će se ugledati na razvijene države Skandinavije, a ne na “latinoameričke i evroazijske autokratije koje simuliraju demokratiju”.

“Deklaracijom pozivamo sve pristojne građane Crne Gore koji vole svoju zemlju da nam se pridruže u pravednoj borbi za promjene. Te promjene počinju na predstojećim lokalnim izborima. Nakon tih izbora, kada otuđenu partijsku elitu razvlastimo u opštinama, a najprije kada to učinimo u Podgorici, otpočeće sveopšti talas promjena na svim nivoima. Te promjene ćemo ostvariti mudro, bez anarhije, ali i bez kolebanja”, ističe se u Deklaraciji i navodi da se jačanjem demokratrije osnažuje i država.

“U Crnoj Gori demokratija je ugušena prije nego što je zaživjela. Nju guši autoritarnost, idolatrija, kult ličnosti i partitokratija. Jačanjem demokratije, jačamo međusobno razumijevanje i toleranciju, transparentnost institucija i zajedništvo na kome Crne Gora treba da počiva”, navodi se.

Bonus video: