Barske Demokrate podnijele zahtjev za smjenu potpredsjednice Opštine

"U svom posljednjem „nastupu“ potpredsjednica Opštine Bar je u komentaru jednog portala na zvaničnu objavu patrijarha Porfirija a u vezi dešavanja na Cetinju prilikom ustoličenja Mitropolita Joanikija, sa svog javnog profila postavila skandalozan komentar sljedeće sadržine: „Mrš!“", kazao je Leković

6345 pregleda 45 reakcija 17 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Bar predložio je da se na 26. sjednici lokalnog parlamenta nađe i usvajanje Odluke o ukidanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednice opštine Tanje Spičanović.

Predsjednik Kluba odbornika Momčilo Leković smatra da Bar ne može predstavljati osoba koja konstantno radi suprotno baštinjenu vrijednosti na kojima se uzdiže grad u kojem nema podjela i mržnje, te u "produženom trajanju kao javna funkcionerka raspiruje mržnju i netrpeljivost među sugrađanima".

"Podsjećamo javnost da je potpredsjednica svih građana Bara javno ispoljavala netrpeljivost i to u gradu koji je sinonim za nacionalni i vjerski sklad i u više navrata u prošloj i ovoj godini javno iznosila stavove koji nijesu dostojni jednog potpredsjednika Opštine niti čovjeka koji poštuje sve vjere i nacije, pri čemu su svi ti stavovi izazivali su uznemirenje kompletne javnosti odnosno osudu građana Bara. Konkretno, u svom posljednjem „nastupu“ potpredsjednica Opštine Bar je u komentaru jednog portala na zvaničnu objavu Patrijarha SPC gospodina Porfirija, vrhovnog poglavara ove crkve, a u vezi dešavanja na Cetinju prilikom ustoličenja Mitropolita Joanikija, sa svog javnog profila postavila skandalozan komentar sljedeće sadržine: „Mrš!“", kazao je Leković.

Ističe da je Spičanović time ispoljila mržnju prema velikom dijelu vjerujućih građana Bara i izazvala uznemirenje javnosti što je za njenu javnu funkciju koju obavlja nedostojno.

"Podsjećamo i da član 7 Ustava Crne Gore propisuje: „Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu.“ Smatramo da u tom postupanju ima i elemenata krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore. Pri tome, svi ovi stavovi u suprotnosti su sa članom 5 Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u kojem između ostalog piše: Tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja”".

Dodaje da kako predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević nije donio Odluku o razrješenju Spičanović, SO Bar iz razloga gore nabrojanih mora donijeti Odluku o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsjednika Opštine o imenovanju potpredsjednice opštine, čime pravi otklon od ovakve politike odnosno pokazuje da ne podržava stavove koji izazivaju uznemirenje javnosti i vrijeđaju građane Bara.

Bonus video: