Fiktivnim nalozima izvlačili novac preko agencije?

Ministarka odbrane prijavila prethodno rukovodstvo SDT-u da su izmišljali seminare za zaposlene i u više navrata iz državne kase plaćali lažne račune

54590 pregleda 360 reakcija 95 komentar(a)
Prethodni ministar odbrane Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Prethodni ministar odbrane Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević

Ministarka odbrane Olivera Injac dostavila je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu zbog nezakonitog trošenja novca tokom mandata njenog prethodnika Predraga Boškovića, kojom se bivši ministar i njegovi tadašnji saradnici Mihail Volkov i Alma Ljuljanaj Jovićević sumnjiče da su fiktivnim nalozima preko jedne turističke agencije oštetili budžet za oko 32.000 eura.

Oni su navodno lažnim nalozima preko agencije plaćali seminare koji nikada nisu održani, a bili su u periodu epidemije, odnosno nakon parlamentarnih izbora na kojima je partija čiji su zvaničnici - DPS ostala bez većine za formiranje Vlade.

U prijavi SDT-u se izražava sumnja da novac koji je uplaćivan agenciji “kriminalna grupa” naknadno podijelila međusobno i da se radilo o uplatama od po 4.000, 5.000 i 6.000 eura. Za to su imali, navodno, saučesnika u Ministarstvu, ali i u agenciji.

Da li je SDT otvorilo istragu ovim povodom ili je odbacilo prijavu, iz tog Tužilaštva nisu odgovorili. Iz Ministarstva odbrane su objasnli da oni nemaju nikavu informaciju o sudbini prijave koju su dostavili, a iz DPS-a čiji su funkcioneri pod sumnjom - nisu odgovorili.

Bošković je član Predsjedništva, a Volkov i Ljuljanaj Jovićević članovi Glavnog odbora.

Bivši direktor Direktorata za ljudske resurse MO Mihailo Volkov, sada advokat, rekao je “Vijestima” da nije davao izjavu SDT-u i tvrdnje iz prijave nisu tačne. “Radi se o notornoj gluposti i pokušaju diskreditacije mene i mojih saradnika od strane Olivere Injac. Nisam s tim u vezi davao nikakve izjave”, rekao je on juče.

U prijavi SDT-u se opisuje da je 4,500 eura uplaćeno agenciji - čiji naziv je poznat Vijestima, na ime organizacije seminara u jednom hotelu u Podgorici od 27. do 30. jula prošle godine. Volkov je primio račun 6. avgusta 2020, a zatim dao nalog službi za finansije da ga uplati. Taj nalog zaveden je 17. septembra prošle godine.

Tadašnji šef te službe Marko Drobnjak, čije se ime takođe navodi u prijavi, je postupajući po nalogu ministra 16. septembra 2020. za navodni seminar 23. i 24. jula u jednom budvanskom hotelu agenciji uplatio 5.000 eura. Tom prilikom je svojeručno ovjerio izjavu da se račun tiče potreba zaposlenih u finansijskom sektoru MO.

Oko 6.000 eura istoj agenciji je uplaćeno “za potrebe smještaja u Crnoj Gori” 5. novembra 2020.

BIvša direktorica Direktorata za materijalne resurse MO Alma Ljuljanaj Jovićević je 17. septembra izdala naredbu za isplatu 5.000 eura istoj agenciji za seminar u Budvi, i potpisala da je on za potrebe zaposlenih u toj direkciji.

Takođe je ovjerila i izjavu za uplatu oko 6, 000 eura za smještaj u Crnoj Gori i to po predračunu agencije iz oktobra 2020.

Na sajtu Ministarstva i u medijima nema objavljenih informacija o seminarima MO 23. i 24. jula i 27 - 30. jula prošle godine u hotelima koji se pominju u prijavi.

Ministarstvo odbrane je SDT obavijestilo da je provjerom računa utvrđeno da oni nisu u skladu sa ugovorom koji je ranije bio sklopljen sa agencijom, i u kome piše da je agencija sve usluge vršila na zahtjev MO. To ovdje nije slučaj.

Takođe, sporno je što na fakturama agencije nema imena službenika i broj njegove lične karte - što je bila obaveza i praksa.

Ministarstvu je bilo sumnjivo i što su seminari bili u periodu pandemije, kada su, kako su objasnili, njihovi zaposleni bili na odmorima i kada su svi skupovi izbjegavani.

Takođe, drugi period na koji se fakture odnose, bio je nakon parlamentarnih izbora kada je bilo jasno da će ministar i njegovi saradnici biti smijenjeni.

MO je nakon promjene vlasti temeljno provjerilo ugovore i finansije prethodnika, a za to je zadužilo stručna lica. O nekim sumnjivim aranžmanima ministarka je govorila ranije na Odboru za bezbjednost Skupštine, kada je najavila i prijave Tužilaštvu.

Vijesti su DPS-u, čiji su zvaničnici pod sumnjom, poslale sljedeća pitanja: “Da li je članica GO DPS-a Alma Ljuljanaj Jovićević obaviještena da je Ministarstvo odbrane podnijelo SDT-u krivičnu prijavu protiv nje zbog sumnje da je - dok je obavljala funkciju generalnog direktora Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu - protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, te prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja društvu Lovćen Auto DOO Podgorica pribavila novčanu korist”.

“Da li je Ljuljanaj Jovićević saslušana ovim povodom, da li smatra da je u konkretnom slučaju prekršila zakon”, takođe je pitanje upućeno mailom.

“Da li su članovi DPS-a Predrag Bošković (Predsjedništvo), Mihailo Volkov (GO) i Alma Ljuljanaj Jovićević (GO) obaviješteni da je Ministarstvo odbrane podnijelo SDT-u i podgoričkom ODT-u krivičnu prijavu protiv njih zbog sumnje da su - dok su bili zaposleni u Ministarstvu - preko fiktivnih računa izdatih od agencije oštetili budžet Ministarstva. Da li je neko saslušao Boškovića, Volkova i Ljuljanaj Jovićević zbog krivične prijave Ministarstva odbrane? Da li Bošković, Volkov i Ljuljanaj Jovićević misle da su prekršili zakon u ovom slučaju?”, pitanja su upućena pres službi DPS.

U ODT i prijava zbog registracije vozila i zelenih kartona

Prijava protiv troje bivših funkcionera MO i šefa računovodstva, kao i NN lica iz agencije, podnijeta je i Osnovnom tzužilaštvu u Podgorici zbog prevare. Ona se takođe tiče fiktivnih naloga.

U ODT Podgorica je, prema informacijama Vijesti, još jedna prijava protiv Alme Ljuljanaj Jovićević. Ona se sumnjiči da je pribavila materijalnu korist jednoj osiguravajućoj kući od oko 2.600 eura na teret MO. Navodno je dala nalog za registrovanje devet vozila MO i izdavanje zelenih kartona za četiri, iako ugovorom sa tom kućom iz 2018. nije predviđena registracija tih vozila, kao ni pribavljanje zelenih kartona.