Bečič-Zorčič: Slovenija je istinski prijatelj Crne Gore

U saopštenju se takođe navodi da su predsjednici saglasni da je došlo vrijeme da Evropska unija bude bogatija za još jednu zemlju članicu, kao i da se riješenje mora naći posebno imajući u vidu koliko je Crna Gora odmakla u procesu pridruživanja

3196 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora i Slovenija su dvije prijateljske zemlje, istorijski i geografski povezane koje imaju za cilj da svoje veze njeguju, razvijaju i jačaju, a parlamenti uvijek moraju ići korak ispred i moraju biti generator razvoja i napretka jer bez kvalitetne zakonodavne i evropske infrastrukture ne možemo govoriti ni o progresu, pa samim tim niti o našim rezultatima.

Ovo je rečeno na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića i predsjednika Državnog zbora Slovenije Igora Zorčiča.

Oni su konstatovali da je bilateralna saradnja dvije zemlje od izuzetne važnosti i da saradnju na parlamentarnom nivou treba osnažiti jer su parlamenti institucije koje treba da pošalju jasnu poruku kada je riječ o procesu proširenja.

Zorčič je izrazio uvjerenje da se stalnim dijalogom na svim nivoima o perspektivi Evropske unije mogu postići najveći rezultati, konstatujući da je „Zapadni Balkan uvijek bio dio naše zajedničke istorije i njemu pripada da bude u Evropskoj uniji“.

"Predsjednici su uputili poziv svim parlamentima Zapadnog Balkana da zajednički doprinesemo snažnijoj parlamentarnoj saradnji, da se međusobno takmičimo isključivo u rezultatima, da bratski pomognemo jedni drugima, a sve u cilju mira, stabilnosti i napretka našeg regiona, ukazujući na činjenicu da mir i stabilnost nikada ne smiju imati alternativu, jer jedino u miru svi imamo šasnu i svi pobjeđujemo, a upravo mir predstavlja najvažniji i najsnažniji politički proizvod Evropske unije", navodi se u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Nakon posjete Državnom zboru, Bečić se upisao u Zlatnu knjigu utisaka i uputio pohvale Zorčiču na odličnoj organizacji Samita sa kog su poslali "jako važne i glasne poruke" kroz koje se može vidjeti spremnost i odlučnost država Zapadnog Balkana da budu naredne članice.

Bečić Zorčič
foto: Skupština Crne Gore

U saopštenju se takođe navodi da su predsjednici saglasni da je došlo vrijeme da Evropska unija bude bogatija za još jednu zemlju članicu, kao i da se riješenje mora naći posebno imajući u vidu koliko je Crna Gora odmakla u procesu pridruživanja.

Navodeći da je, utemeljena na civilizacijskim vrijednostima, uprkos brojnim krizama i izazovima, opstala kao jedan od ključnih činilaca svjetske politike, Bečić je istakao da je ponosan što dolazi iz zemlje čiji građani, prema svim relevantnim istraživanjima, od čak blizu 80 odsto daju podršku evropskom putu Crne Gore.

Zorčič je Bečiću poželio uspjeh na putu ka Evropskoj uniji tokom predsjedavanja Slovenije, ukazujući na neophodnost da proces proširenja ostane visoko na agendi i iskazao uvjerenje da je interes Evropske unije u skadu sa interesom regiona. Takođe, naglasio da će, kako Evropsku komisiju tako i Evropski parlament, obavijestiti o usvojenoj deklaraciji, naglašavajući da je potreban jasan put za sve zemlje kandidate.

Bonus video: