Radulović: Ako nekome smetaju moji ideali, sam ću da se pomjerim

"Onda je odgovornost na onima koji se bore protiv takvih ideala, da objasne građanima zbog čega žele da imaju drugačiju Crnu Goru", kazao je ministar

21638 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Članstvo u Evropskoj uniji i zapadna orijentacija naše zemlje nije nešto što pripada jednoj partiji, čovjeku ili organizaciji, već je nešto što pripada crnogorskom društvu, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Šef crnogorske diplomatije, koji je boravio u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, podsjetio je u razgovoru za Fokus press da 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u EU, istakavši da se nijedna partija, pojedinac ili ideja ne može pohvaliti tim ciframa.

"Crnogorsko društvo je vrlo prozapadno i jedan od ciljeva ove Vlade je da primaknemo državu EU", kazao je Radulović.

Kada se govori o "srpskom svetu", odnosno terminu koji se u posljednje vrijeme može čuti od strane vlasti iz Beograda, Radulović kaže da prvo treba definisati na šta se to odnosi.

"Ukoliko se radi o nekoj organizaciji poput Frankofonije, gdje se baštini i uči srpski jezik, ne vidim nikakav problem u tome. Ali, ukoliko to podrazumijeva formiranje nekih federalnih, konfederalnih, parafederalnih i bilo kakvih drugij zajednica na Balkanu, koje bi mogle da naruše nezavisnost, suverenost ili povredivost teritorije Crne Gore, onda ja lično, moje ministarstvo, svi mi u Vladi bili bismo jednoglasni da tako nešto ne podržavamo", naveo je ministar, podsjetivši da su imali i javne istupe protiv toga.

Ocijenio je da "srpski svet", u formi koju zamišlja ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, nema podršku ni u Srbiji, a ne u Crnoj Gori.

Na konstataciju novinara kako zabrinjava što u Vladi ulogu ministarke obavlja Vesna Bratić, koja se izjašnjava kao “četnik”, a koja na jedno od čelnih mjesta u kulturi imenuje državljanku Srbije koja je bila na listi desničarskih Dveri, Radulović kaže da ne podržava nikakva ekstremno radikalna opredjeljenja.

“Bez želje da branim ministarku Bratić, u razgovoru sa njom sam shvatio da je te 'Facebook' statuse pisala prilično revoltirana ličnim odnosom u određenom trenutku. Da li je ona stvarno radikalna? Opet bez želje da budem advokat, čisto sumnjam”, kazao je, između ostalog, Radulović.

On je kazao i kako je, u slučaju Filmskog centra Crne Gore, “moglo biti boljih imenovanja” od Aleksandre Mandarić Božović.

“Ali, kao što ja ne dozvoljavam da neko bira moje kadrove, tako neću da se miješam ni u imenovanja ministarke Bratić. Sav taj strah od 'srpskog sveta' je u dijaspori, čini mi se, medijski prenaglašen”, poručio je Radulović.

Na pitanje o eventualnom padu Vlade, Radulović je kazao da je, što se njega tiče, gubitak funkcija i pozicije "najmanji problem", a smatra da isto misle i ostali ministri.

"Nikada nijesam bio član nijedne političke partije. Ja sam karijerni diplomata i u ovu priču sam ušao iz ideala o boljoj, evropskoj, građanskoj, pomirenoj Crnoj Gori. Ukoliko moji ideali smetaju nekom, ja ću sam da se pomjerim i nastaviću da sanjam te ideale negdje drugo. A onda je odgovornost na onima koji se bore protiv takvih ideala, da objasne građanima zbog čega žele da imaju drugačiju Crnu Goru", kazao je on.

Bonus video: