Parlament kad se usaglasi većina

Još bez skupštinske rasprave o ključnim tačkama, iz Skupštine odgovorili

14666 pregleda 16 komentar(a)
Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević

Sjednice Skupštine Crne Gore biće zakazane kada se postigne dogovor unutar parlamentarne većine i kolegijuma predsjednika skupštine, saopšteno je “Vijestima” iz Skupštine Crne Gore.

”Početak drugog redovnog (jesenjeg) zasjedanja u 2021. godini očekuje se uskoro, odnosno sjednice Skupštine biće zakazane kada se postigne dogovor u okviru parlamentarne većine i kolegijuma predsjednika skupštine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena,” saopšteno je “Vijestima” iz Skupštine.

Shodno Poslovniku o radu Skupštine drugo redovno, jesenje zasjedanje parlamenta počinje 1. oktobra.

U skupštinskoj proceduri je među politički prioritetnim pitanjima izbor predsjednika Državne izborne komisije jer su lokalni izbori u tri opštine u decembru, ali i izbor dijela članova novog Tužilačkog savjeta koji je uslov za početak promjena u Tužilaštvu. Takođe i brojni zakoni i drugi akti, među kojima su predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, predlog Zakona o izmjeni i dopuni zakona o privrednim društvima, interpelacije za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti prosvjete i poljoprivrede, predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, izvještaj sa predlogom Administrativnog odbora da se protiv poslanika DPS-a Petra Ivanovića daje odobrenje za pokretanje krivičnog postupka...

Poslanici će uskoro razmatrati i interpelaciju za pretresanje rada Vlade iz oblasti vanjskih poslova, predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu, Rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i pSotizanju evropskog konsenzusa, predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stručnom obrazovanju, predlog Zakona o zaštiti zaposlanih građana Crne Gore koji se upućuju na rad u inostranstvo, predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gimnaziji i drugim aktima.

Poslanici Demokratskog fronta koji su krajem juna objavili bojkot parlamenta i uskraćivanje povjerenja predsjedniku Aleksi Bečiću. su na sjednici Administrativnog odbora podržali odluke kolega iz vladajuće cvećine, između ostalog i za izbor dva savjetnika šefa Skupštine.

Izvinjenje

Vijesti su prije dva dana objavile da na pitanja o sjednici parlamenta nije odgovoreno iz skupštinske službe. Odgovor je međutim stigao blagovremeno, ali je završio u spamu. Izvinjavamo se Skupštini i čitaocima zbog netačne informacije.

Bonus video: