Krivokapić: Vladavina prava strateški prioritet Vlade

Premijer poručio da su odlučni da sprovedu sveobuhvatne reforme iz poglavlja 23 i 24

3239 pregleda 9 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je na drugoj sjednici Kolegijuma za pregovore, održanoj danas, da su vladavina prava i implementacija principa nulte korupcije strateški prioriteti Vlade na čijem je čelu.

"Odlučni smo da sprovedemo sveobuhvatne reforme iz poglavlja 23 i 24 i ubrzamo aktivnosti kroz fokusirani planski proces i sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24. Vjerujem da ćemo na taj način na djelima pokazati da Crna Gora ostaje nepokolebljivo na evropskom kursu, a da će naši rezultati dokazati transformativnu moć evropske integracije i unaprijediti život naših građana", kazao je Krivokapić, koji je predsjedavao sjednicom.

Članovi Kolegijuma su, kako je saopšteno iz premijerovog kabineta, razmatrali ključne aktivnosti dinamičkih planova za poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i implementaciju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava.

Krivokapić je, kako se navodi, istakao uvjerenje da će efikasno i koordinisano sprovođenje dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24 "mobilisati sve naše resurse" u cilju što bržeg ispunjenja privremenih mjerila i stvaranja preduslova za snažniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podsjetio je da su ti planovi rezultat sinergijskog i temeljnog rada radnih grupa na sagledavanju obaveza iz privremenih mjerila, preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i posljednjeg Non-pejpera o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori iz maja 2021.

Kada je riječ o sprovođenju projekata iz Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) u dijelu vladavine prava, ocijenjeno je da je tokom prethodnog perioda značajna podrška EU bila namijenjena za unaprjeđenje stanja u sektoru vladavine prava.

Izraženo je zadovoljstvo činjenicom da se i kroz IPA 2020 očekuje podrška sektoru vladavine prava za akcije u oblasti jačanja efikasnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika Vlade.

Bonus video: