Manojlović će privesti ako ne dođe da svjedoči

Više od godinu dana traje suđenje aktivistkinji DPS-a zbog uništavanja dokumenata glasanja

21185 pregleda 7 komentar(a)
Izjasnila se da nije kriva: Milena Orlandić, Foto: Alisa Hajdarpašić
Izjasnila se da nije kriva: Milena Orlandić, Foto: Alisa Hajdarpašić

Suđenje u Osnovnom sudu okrivljenoj predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) Mileni Orlandić, koja se tereti za uništavanje dokumenata Opštinske izborne komisije, traje već godinu dana.

Orlandić se sudi u Osnovnom sudu u Podgorici, jer je 2. septembra 2020, nakon parlamentarnih izbora, vršeći uvid u izborni materijal u ime DPS-a, pokušala da izazove nepravilnost na biračkom mjestu i stvori uslove za ponavljanje izbora.

Prvo ročište održano je u oktobru prošle godine, a nakon toga je više puta odlagano. Posljednji put je odloženo juče, jer je Orlandić javila advokatu da se neće pojaviti zbog smrtnog slučaja u porodici, a u sudu se ponovo nije pojavila ni svjedokinja Mišela Manojlović.

Manojlović je članica Opštinskog odbora DPS-a, navodi se na sajtu te partije, a obavlja funkciju predsjednice drugostepenog organa - Komisije za žalbe Glavnog grada.

Na pitanje osnovnog tužioca Siniše Milića da li se može upotrijebiti sredstvo procesne prinude, sudija Rade Ćetković je juče saopštio da će sud telefonski pozvati Manojlović kako bi joj se lično uručio poziv za ročište, a ako ni nakon toga ne dođe, biće prinudno obezbijeđeno njeno prisustvo.

Orlandić, koja je tada bila i na mjestu pomoćnice direktora u podgoričkom javnom preduzeću Zelenilo, je 2. septembra 2020. godine, vršeći uvid u izborni materijal u ime DPS-a, pokušala da izazove nepravilnost na biračkom mjestu i stvori, kako je sumnjala opozicija, uslove za ponavljanje izbora.

U Službenoj zabilješci o radu izborne komisije Glavnog grada Podgorica piše da su u službenim prostorijama Skupštine Glavnog grada prilikom kontrole izbornog materijala na biračkom mjestu 63 od strane ovlašćenih predstavnika DPS-a sklonjeni kuponi sa glasačkih listića.

Član komisije Nikola Terzić (URA) je u tom trenutku ustao sa svog mjesta i glasno kazao prisutnima da je vidio kako Orlandić, jedna od ovlašćenih predstavnika, tokom brojanja kontrolnih kupona za odnosno biračko mjesto svjesno uklanja kupone. Dva kupona su nađena ispod njenih stopala i stolice.

Nepoklapanje glasačkih listića i kupona smatra se jednim od najtežih prekršaja u izbornom procesu.

Orlandić se na početku suđenja izjasnila da nije kriva za uništavanje dokumenata glasanja. Ona je rekla da su kontrolni kuponi bili između nje i člana komisije Nikole Terzića (URA), koji je sjedio preko puta nje, a ne ispod stolice i stopala, kako Terzić tvrdi.

”Izašla je vijest da sam uništila ili uzela kupone što je nonsens. Imputira mi se nešto što je već konstantovano zapisnikom na tom biračkom mjestu”, rekla je Orlandić.

Zapisnikom koji su potpisali članovi biračkog mjesta 63 u Podgorici, konstatovan je manjak jednog kupona u odnosu na glasački listić. Podgoričko tužilaštvo tvrdi da su netačni navodi Orlandić da su nedostajali kuponi sa glasačkih listića na jednom izbornom mjestu u Podgorici, kao što je ona navela u odbrani.

Terzić: Slučaj dovesti do kraja, važno vratiti povjerenje u izbore

Nikola Terzić je juče kazao “Vijestima” da vjeruje da je najveći problem saslušanje svjedoka i da smatra da je bilo dovoljno vremena i zakonskih mogućnosti da se svjedok koji se ne odaziva na ročišta na drugi način obezbijedi.

Terzić
Terzić foto: Ivan Stojanović

”Smatram da je jako bitno da se ovaj slučaj što prije dovede do kraja kako bi se povratilo povjerenje u cjelokupni izborni sistem, posebno u smislu nadolazećih novih lokalnih izbora u Crnoj Gori”.

On je kazao da u tom postupku postoji dovoljno dokaza i činjenica koji su provedeni kroz postupak i da je sasvim jasno da se toga dana pred izbornom komisijom desila zloupotreba, navodeći da “ ohrabruje sud da što prije, u prvom stepenu, riješi ovaj slučaj kako se ovakve stvari ne bi više nikad ponavljale”.

Bonus video: