Logar: Crnogorski građani da pokažu da EU nema alternativu

Crna Gora se nada, kako je naveo Bečić, da će dostignuća, koja je ostvarila na svom evropskom putu, biti vrednovana, kao i da će postati naredna članica evropske porodice

3575 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crnogorski građani treba da zadrže reformski potencijal u borbi protiv korupcije, slobode medije i vladavini prava i da tako pokažu da Evropska unija nema alternativu, poručio je ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Parlamenta, Logar je, na sastanku sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, pohvalio NATO usmjerenje Crne Gore i jasnu strategiju države ka Evropskoj uniji (EU).

On je, konstatujući da je Crna Gora najviše napredovala u pristupnom procesu, istakao da država, može računati na podršku Slovenije u nastavku reformskih procesa.

“On je podsjetio na rezultate koje je, u dijelu transparentnosti rada, Skupština ostvarila i naglasio da je, brojnim izmjenama, zacrtana jasna opredijeljenost unaprijeđenja kontrolne i nadzorne uloge Parlamenta”, kazali su iz Skupštine.

Logar je ocijenio da je obaveza EU da proces proširenja održava živim, jer je Zapadni Balkan strateški interes Unije.

Bečić i Logar
foto: Skupština Crne Gore

Bečić je, kako su naveli iz Skupštine, kazao da je, uprkos brojnim krizama i izazovima, EU opstala kao jedan od ključnih činilaca svijetske politike.

On je istakao je da je ponosan što dolazi iz zemlje čiji građani, kako je rekao, u ogromnoj većini daju podršku evropskom putu države.

Crna Gora se nada, kako je naveo Bečić, da će dostignuća, koja je ostvarila na svom evropskom putu, biti vrednovana, kao i da će postati naredna članica evropske porodice.

Bečić je ocijenio da parlamenti imaju ključnu ulogu u pristupnom procesu.

„Bez kvalitetne zakonodavne i evropske infrastrukture, ne može se govoriti ni o progresu, pa samim tim ni o rezultatima”, rekao je Bečić.

On je kazao da su svi rezultati Parlamenta postignuti u vrlo složenom i izazovnom političkom periodu, koji su “obilježili bojkoti sa skoro svih strana političke scene, kao i različite polititičke i institucionalne opstrukcije”.

“Sa sigurnošću tvrdim da zajednički možemo odlučno zakoračiti naprijed i doprinijeti skorijem ostvarenju našeg evropskog sna”, zaključio je Bečić.

Bonus video: