Put do Svete gore nije prigodan poklon?

ASK ispituje da li je premijer prekršio zakon zbog toga što je prihvatio da mu troškove posjete Svetoj gori finansira crnogorski počasni konzul u Solunu

28549 pregleda 228 reakcija 116 komentar(a)
Premijeru put do Svete Gore platio jedan od najvećih grčkih investitora u oblasti zdravstva, Foto: Orthodoxia News Agency
Premijeru put do Svete Gore platio jedan od najvećih grčkih investitora u oblasti zdravstva, Foto: Orthodoxia News Agency

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenuće postupak kako bi utvrdila da li je premijer Zdravko Krivokapić prihvatanjem da mu troškove posjete Svetoj gori plati crnogorski počasni konzul u Solunu, prekršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na zabranu primanja poklona.

”Vijestima” je iz ASK-a saopšteno da će javnost biti blagovremeno obaviještena o ishodu postupka.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner ne smije da prima poklone, osim protokolarnih i prigodnih.

Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Iz Krivokapićevog Kabineta u ponedjeljak su - nakon pisanja “Vijesti” da Vlada odbija da odgovori u kom svojstvu i o čijem trošku je premijer boravio 18. septembra na Svetoj gori - saopštili da je troškove posjete jednom od najznačajnijih centara pravoslavnog svijeta platio crnogorski počasni konzul u Solunu Vasili Apostolopulos, jedan od najvećih tamošnjih investitora u oblasti zdravstva i zdravstvenog turizma.

Na njegov predlog organizovana je i posjeta Svetoj gori.

”Smještaj takođe nije iziskivao nikakve troškove, već je činom tradicionalnog gostopromistva obezbijeđen od svetogorskih domaćina”, naveli su iz premijerovog Kabineta.

Oni su poručili da aktuelna Vlada nikad nije organizovala i nikad neće organizovati, na uštrb građana, “tajanstvena putovanja i misteriozne letove (‘sa stepenom tajnosti’), a u svrhu realizacije ličnih potreba ili interesa njenog predsjednika ili bilo kog ministra”.

Krivokapić je uoči dolaska na Svetu goru u Solunu svečano otvorio konzulat Crne Gore, na čijem je čelu Apostolopulos.

U Zakonu o vanjskim poslovima piše da sredstva za rad i funkcionisanje konzularnog predstavništva obezbjeđuje počasni konzul.

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac, kazao je “Vijestima” da je Krivokapić, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, morao ASK-u da prijavi da je dobio određeni poklon ili uslugu, koji su, kaže, u ovom slučaju svakako veći od 50 eura.

”Iz premijerovog Kabineta su saopštili da mu to nije omogućio bilo koji konzul, već čovjek koji u Grčkoj slovi za velikog investitora. Da bismo izbjegli bilo kakvu nedoumicu o tome da li je plaćanjem putovanja kupovan uticaj kod premijera ili se zaista radi o poklonu, smatramo da bi Krivokapić to trebalo da prijavi ASK-u”, naglašava on.

Javni funkcioneri i do sada su, kaže Milovac, olako shvatali poklone koji nisu materijalizovani u konkretnoj stvari, već u nekoj usluzi.

On podsjeća da je ASK-u bilo naloženo da ponovo razmotri slučaj u kom je biznismen Duško Knežević platio ljetovanje lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću, visokom funkcioneru te stranke Branimiru Gvozdenoviću i članovima njihovih porodica.

U MANS-u su smatrali da je ljetovanje moralo biti prijavljeno ASK-u kao pokon.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

”Ako smo od Đukanovića tražili da objasni zašto mu je Knežević plaćao ljetovanje, isto objašnjenje treba očekivati i od premijera Krivokapića. U svakom slučaju, ćutanje o vrijednosti ovog poklona-usluge nije u interesu javnosti, i nastaviće da kreira prostor za spekulacije. Očekujemo od ASK-a da konačno postupi po presudi Upravnog suda kad je u pitanju Đukanović, ali isto tako i da do kraja rasvijetli putovanje premijera Krivokapića”, poručuje Milovac.

Premijer se, prema pisanju grčkih medija, u manastiru Vatoped na Svetoj gori sastao s igumanom Jefremom, od kog je, kako navode, zatražio blagoslov.

Na fotografijama na kojima Krivokapić razmjenjuje poklone s igumanom manastira, vidi se i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Iz Krivokapićevog Kabineta je saopšteno da su na Svetoj gori razmatrane mogućnosti saradnje na polju vjerskog, odnosno hodočasničkog turizma.

”Premijer je takođe obaviješten da je političko i vjersko rukovodstvo Svete gore izrazilo želju za susretom, što je očitovano toplom dobrodošlicom, radošću, prijateljskim dočekom i osjećanjem ljubavi i poštovanja prema Crnoj Gori. Tom prilikom, premijer je posjetio pet svetogorskih manastira: Iviron, Pantokrator, Vatoped, Simonopetra i Ksenofont. Premijera je, po predviđenom protokolu, sa svim počastima, primio civilni administrator Svete gore Atanasios Martinos, prenijevši mu tople pozdrave grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa”, naveli su oni.

Bonus video: