Izmirivanjem duga Đukanović potvrdio kršenje Zakona

Zakon precizira da je javni funkcioner dužan da u imovinskom kartonu navede tačne i potpune podatke. Agencija ćuti da li je pokretala postupak protiv predsjednika
13402 pregleda 35 komentar(a)
Iz "Vijesti" saznao za dug, pa ga izmirio: Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Iz "Vijesti" saznao za dug, pa ga izmirio: Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije ćuti o tome da li je pokretala postupak protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Predsjednik je u srijedu platio bankarski dug Atlas banci od nepunih 17.000 eura, čime je potvrdio postojanje spornog dugovanja.

S obzirom na to da ovaj dug nije prijavio u svojim imovinskim kartonima dostupnim u registru Agencije, time je prekršio Zakon. Zakon u članu 23 stav 2 precizira da je on dužan da u imovinskom kartonu navede tačne i potpune podatke.

Ukoliko to ne uradi, slijedi mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura, stoji u članu 103 istog Zakona.

Među podacima koje je inače zakonski dužan da dostavi u svom imovinskom kartonu su, navodi se u članu 24, i dugovi (glavnica, kamata i rok otplate) i potraživanja.

Iz Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić nisu odgovorili na pitanja “Vijestima” da li su pokretali postupak protiv predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista, ali i da li će ta institucija sprovesti potpunu provjeru njegove imovine s obzirom da je dao saglasnost za uvid u svoje bankarske račune.

“Vijestima” nije odgovorio ni predsjednik na pitanja da li je svjestan da se ogriješio o Zakon i na koji način je platio sporni dug.

Radonjić ne odgovara

Đukanović je saopštio prošle srijede kako je iz “Vijesti” saznao za dug u Atlas banci.

“Vijesti” su prošlog utorka objavile da je dokumenata u kojima su imali uvid vidi da je predsjednik države u ovoj banci imao VIP revolving karticu, kojom je plaćao svoje lične troškove, ali dug nije vraćao banci, pa je i taj njegov dug spadao u tzv. rizične kredite koji su kasnije plaćani iz aktive Atlas banke.

Njegovo zaduženje otplaćeno je na taj način u februaru 2017. godine a iz Atlas grupe su saoštili u srijedu da je Đukanović tog dana izmirio dug.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) odmah po objavljivanju teksta u “Vijestima” je podnijela Agenciji zahtjev za pokretanje postupka protiv lidera DPS-a, ali su iz ove institucije dan kasnije poručili on nije prekršio zakon time što je “posjedovao platnu karticu Atlas banke jer ona ne predstavlja poklon”.

Zbog toga je MANS juče podnio krivičnu prijavu protiv direktora Agencije zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj jer je odbio da pokrene postupak u kojem bi se utvrdilo da li je predsjednik prekršio Zakon kada nije prijavio poklon od Atlas banke od nepunih 17.000 eura.

Prijava je podnijeta specijalnom tužiocu za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

U obrazloženju prijave navodi se da je Radonjić zloupotrebom službenih ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti, bez obrazloženja i bez sprovođenja zakonom propisanog postupka, odbio kao neosnovan njihov zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja povrede odredbi Zakona koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini i na nezakonito primanje i neprijavljivanje poklona Đukanovića (članovi 16,17 i 19).

MANS je Upravnom sudu podnio i tužbu protiv ASK-a kojom traži da se rješenje ASK-a, kojim je odbijen zahtjev MANS-a, poništi zbog „bitnih povreda pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava“.

Đukanovića su častili, formalno nije bio dužan

Predsjednik Crne Gore nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li i dalje ima bankovni račun u Atlas banci.

Na dan kada je uplatio dug, iz Atlas grupe je saopšteno da je, da bi vraćanje novca bilo u skladu sa zakonom, Đukanović trebalo da potpiše sporazum sa članicama Atlas Grupe koje su pokrile njegov dug. Navoda da to nije uradio nego je ono što je trošio direktno uplatio Atlas banci

Ako su prema moratorijumu ograničena sva plaćanja, na pitanje kako je moguće da je predjednik DPS-a uplatio dug koji je imao po osnovu korišćenja kreditne kartice, iz privremene uprave ove banke su kazali da “moratorijum predstavlja privremenu obustavu plaćanja obaveza banke koja je pod privremenom upravom”.

“Interni prenosi između računa klijenata su dozvoljeni. Priliv koji je predmet Vašeg interesovanja je osnovan jer se odnosi na naplatu dugovanja”, kazali su “Vijestima” iz privremene uprave u Atlas banci.

Đukanović od februara 2017. godine nije više dužan 16 hiljada eura Atlas banci, jer su taj dug izmirile druge Kneževićeve firme. Predsjednik nije dužan ni ovim firmama jer sa njima nema nikakav ugovor, već su ga one, kako je kazao, častile bez njegovog znanja.

Banka je novac, kako su naveli iz Atlas grupe, uplatila na račun Atlas investa sa kojom, kako su rekli, Đukanović nema nikakav ugovor pa ni dug.

Bonus video: